Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа в капана на популизма: Анализ на Весела Чернева (ВИДЕО)

10 юни 2024, 16:00 часа • 5449 прочитания

Рискован ход на Еманюел Макрон. Така Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет по външна политика, коментира в специалното издание на "Студио Actualno" - "Накъде след вота" - светкавичната реакция на френския президент, който след възхода на десницата във Франция, разпусна парламента на страната.

По думите на Чернева съпартийците на Макрон най-вероятно също са били изненадани, а някои от тях дори - истински притеснени от този ход. "В крайна сметка, когато Макрон получи такъв голям шамар, защото партията на Марин льо Пен има двойно по-висок резултат от него, тогава може би това е единственият ход - да се тръгне на парламентарни избори", поясни Чернева.

"Крайното дясно и крайното ляво са във възход по различни причини. Да не забравяме, че войната в Украйна, която Владимир Путин започна, до голяма степен възпламени разделения в Европа. Започнаха и икономическите трудности заради енергийната зависимост от Русия. В крайна сметка европейският проект, който непрекъснато се променя, в момента, изглежда, че ще се върне няколко крачки назад в степента на вътрешна интеграция", анализира Весела Чернева.

Картината на вота у нас?

Тя припомни, че това не е първият път, в който антисистемна партия като "Величие" влиза в парламента. "По този начин ИТН започнаха, преди това е имало политическо инженерство също. Аз по-скоро бих казала като извод, че такава ситуация много помага на едно статукво, което иска винаги да е на власт, но независимо от изборите. То беше за малко разклатено след протестите преди време, загубата на ГЕРБ, но впоследствие това статукво успя да се прегрупира и в момента дори да се демонстрира по доста очевиден начин", посочи още Чернева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес