Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бунт срещу машините - в САЩ запалиха автономен автомобил (ВИДЕО)

15 февруари 2024, 15:01 часа • 4058 прочитания

Ако се вярва на холивудските филми, един ден роботите със сигурност ще унищожат човечеството. Засега обаче се случва точно обратното, след като тълпа от хора запали самоуправляващ се Jaguar I-Pace на компанията Waymo.

ФБР: безпилотните автомобили са уязвими за хакери

Инцидентът се е случил в Сан Франциско, докато автономната кола се е придвижвала през китайския квартал. Всичко започва непринудено, но в един момент белият SUV се озовава сред тълпа хора, празнуващи китайската Нова година. Някои от тях палят фойерверки, а един скача върху капака на автомобила и чупи предно стъкло.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4SJO3EbR-_w?si=guF5G5OnHiUazJrn" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Веднага към първия нападател се присъединява и втори, а публиката приема случващото с овации. За секунди автомобилът е изпочупен, като никой не прави опит да спре случващото се. Накрая някой хвърли фойерверки в купето и I-Pace е обхванат от пламъци.

Още: Калифорния забрани роботакситата след нов инцидент

Проблемите за Waymo обаче не приключват с изгорелия SUV. Компанията обяви, че изтегля превозни средства за смяна на софтуера, след като две от тях се сблъскаха с пикап във Финикс. Любопитното е, че двата инцидента са се случили няколко минути едни сред друг, след като шофьорът на пикапа не е реагирал при първия сблъсък и е напуснал мястото на катастрофата. Малко по-късно той е бил ударен от друга кола на Waymo.

Компанията съобщи, че при инцидентите има незначителни щети по автомобилите. Нито една от двете автономни коли не е превозвала пътници, така че няма пострадали. Във Waymo незабавно са започнали разследване, което е установило, че софтуерът не е разчел и предвидил бъдещото движение на другото превозно средство. Затова и ще бъде направена актуализация, която ще реши проблема.

В какво се превръщат автомобилите (ВИДЕО)

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес