В какво се превръщат автомобилите (ВИДЕО)

2259
В какво се превръщат автомобилите (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Наскоро софтуерната компания Luxoft обяви създаването на нов център за разработка на софтуер за автомобилната индустрия в София. По този повод разговаряхме с Майкъл Динкел, старши вицепрезидент на Luxoft, отговорен за автомобилния сектор в компанията. Ето какво сподели той с нас за проекта и за голямата технологична трансформация на автомобилната индустрия:

Г-н Динкел, какво можете да ни разкажете за новият развоен проект на Luxoft в областта на in-vehicle infotainment (IVI)?

Нека първо направя една крачка назад. Първо, не сме тук само за един проект. Luxoft е в София от осем години и сега решихме да изградим център за разработка на софтуер. Това е по-голяма структура, с няколко екипа, които управляват няколко проекта. Един от ключовите ни клиенти е премиум производител на автомобили, с който работим от 2015 г.

Ключовата област на in-vehicle infotainment ще бъде една от все по-диференциращите области за автомобилните OEM (производители на оригинално оборудване), чрез които да запазят лоялността на крайните клиенти. Истинската битка за производителите е дали ще успеят да запазят връзката си с потребителите или те ще бъдат по-лоялни към технологични компании като Apple и Google. Разбира се, става дума за целия потенциален бизнес, свързан с това. Безспорно е, че IVI, както и потребителското изживяване, ангажираността и взаимодействието, са от решаващо значение за доброто впечатление на клиентите. Когато потребителят премине отвъд: "ОК, дизайнът на автомобила ми харесва" - вече става въпрос за други неща, като това дали е доволен от взаимодействието си с автомобила.

Когато говорим за нивото на амбиция на този проект - определено няма да правим нещо, което вече е правено. Ще се стремим да достигнем следващото ниво на технически възможното. С нашия партньор имаме амбицията да разработим и въведем нови технологии и иновации, за да имат клиентите добра технологична причина да предпочетат този конкретен производител. Това категорично е авангарден технологичен проект. Ще бъде истинско предизвикателство, но ние ще се справим с него.

Можем ли да твърдим, че България се превръща в център за разработка на софтуер за автомобилната индустрия?

Автомобилната индустрия като цяло определено има желание да изгради повече центрове за разработка на софтуер, и България е чудесно място за това. Определено сме на път да се превърнем в център за разработка на софтуер за автомобилната индустрия с глобално значение. От друга страна, ясно е, че има неща, при които има възможности за подобрение. Очевидно има голям глад за софтуерни разработчици и ние се нуждаем от много такива хора, и не само. Необходимо е повече внимание към това как обучават университетите и какви курсове и специалности предлагат. При определени условия би могло да има още по-голям интерес и по-голям тласък в цялостната икономика. Но определено сме в добра начална позиция.


Ставаме свидетели на трансформация в автомобилната индустрия с преплитането на различни технологични тенденции. В какво се превръщат автомобилите?

Това е много добър въпрос, който няма прост отговор. Виждаме няколко основни тенденции - свързаната мобилност, автономната мобилност, споделената мобилност и електрифицираната мобилност. Тези тенденции се развиват и променят автомобилната индустрия с променящи се темпове. Преди смятахме, че автономните превозни средства ще бъдат първото голямо нещо, което ще се развие, но през последните няколко години се наблюдава известно разочарование в тази насока. От друга страна, във връзка с глобалните климатични промени и промяната в полза на възобновяемите енергийни източници е налице значителен тласък към електрифицирана мобилност. Убеден съм, че се намираме в преломен момент, поне в европейските и западните страни, където още малко натиск ще доведе до много бързи промени и ще започнем да виждаме електрически автомобили навсякъде. Разбира се, това не значи, че всички двигатели с вътрешно горене изведнъж ще изчезнат.

Ако погледнете свързаните превозни средства, това е една от ключовите съставки за всички останали случаи на употреба. Защото автомобилът трябва да комуникира с околната среда и с потребителя, чрез приложения, телефони, backend системи, инфраструктура. Преди 10 години се говореше много за комуникация между автомобилите, но това се оказа преждевременно. С технологии като 5G е много по-лесно да се комуникира чрез облака с различните автомобили, а не директно помежду им.

И така, в какво се превръщат автомобилите? Важно е да се разбере, че автомобилите ще се превърнат в свързани устройства, подобно на нашите телефони. А ние очакваме свързаните устройства, от гледна точка на софтуера, непрекъснато да получават актуализации, да получават подобрения, нови функции, нови приложения и нови функционалности, за които дори не сме помисляли при създаването на устройството.

При всички случаи обаче ключово е потребителското изживяване. В крайна сметка всичко е фокусирано върху потребителското изживяване и как крайният клиент, пътникът, нали? Колкото повече автомобилите ни возят автономно, толкова повече се превръщаме от шофьори в пътници. Възникват редица нови въпроси: Колко добре се чувстваме, докато ни возят? Какво правим през това време? Работим ли или се забавляваме? Има и друг важен компонент, който се появява в автомобилите и той е свързан със здравето на водачите. Само за пример, ние работим върху системи за наблюдение на водача, които се опитват да разберат дали той управлява колата в момента. Има ли преумора? Фокусиран ли е? Има ли нужда от почивка? След това, като комбинираме данните от различни сензори, можем да открием състояние на микросън, преди е станало нещо.

Така че е трудно да се каже в какво ще се превърне автомобилът. Допускам, че ще видим различни отговори на този въпрос, според това къде се намираме. Ако погледнем например към Китай, ясно е, че за мегаполисите, с много милиони граждани, вариантът да притежаваш автомобил ще стане по-малко актуален. Точно там, споделената мобилност ще бъде много по-важна. Представете си нещо като много еволюирала версия на Uber. В колата няма шофьор, но тя просто ви качва, оставя ви там, където трябва да отидете, след това си тръгва, и вече не е ваш проблем. Което е наистина яко, ако се замислите колко трудно е да се намери място за паркиране понякога, нали? Подобно ниво на автономия вероятно е бъде възможно след 10 години. В същото време, в по-малките провинциални населени места, притежаването на автомобил ще бъде много по-важно.

Лично за вас, какво е усещането да работите в тази индустрия точно в този момент?

За мен това е невероятно, защото виждам реализирането на неща, които преди бяха смятани за невъзможни. Само за пример, преди 16 години като изследовател в BMW аз защитих докторска дисертация в областта на самоуправляващите се системи за автомобили. Тогава всички казваха, че автономните автомобили никога няма да са възможни, защото не разполагаме с необходимата изчислителна мощност, нямаме необходимите ресурси, нямаме нужната памет и т.н. А ето че това вече е факт и се случва сега. Според мен, в някакъв момент можем да имаме всички възможности и функционалности, които изобщо можем да си представим. Ако решим наистина да работим по тях. Вдъхновяващо и чудесно изживяване е да работиш с точните хора по тези теми.

Как виждате мястото на Luxoft в този нов свят на автомобилите като технологична платформа?

Мисля, че Luxoft е доста добре позиционирана. Ние сме софтуерна компания "от до". Ние "дишаме" софтуер от самото начало. Това, което правим е да помагаме на производителите на автомобили да достигнат нивото, на което трябва да бъдат. Същевременно се развиваме непрекъснато и се фокусираме върху нови теми, които обогатяват познанията ни. Производителите на автомобили отлично знаят какво могат да направят със собствените си екипи. Ние обаче имаме лукса да разбираме цялата индустрия. Разбираме какво се прави в Китай, тук, в Европа, или там в САЩ. Съответно можем да кажем какво работи, какво не работи и как тези научени уроци, в комбинация, биха довели до още по-добро решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com