Електромобилите не са толкова "еко", дори могат да замърсяват повече

25152
Електромобилите не са толкова "еко", дори могат да замърсяват повече
Снимка: Getty Images/Guliver

Бъдещето на автомобилната индустрия днес се доминира от мечтата за светло бъдеще на електромобили, които отделят 0 вредни емисии, а кристално чистият въздух в градовете ще спаси милиони хора.

Тази утопия е изключително примамлива и много части на света вече й се поддават. Франция реши да се оттърве от бензиновите и дизеловите автомобили до 2040 г., Холандия - след 8 години, дори Индия обмисля подобна забрана до 2035 г. Великобритания пък ще стимулира пазар, в който автомобилите да са електрически или такива с ниски нива на вредни емисии до 2040 г.

На практика обаче се оказва, че еуфорията около електромобилите и тяхната "зелена" природа е доста прибързана.

Престижният Масачузетски институт по технологии представи резултати от тестове, според които седанът на Tesla Model S P100D може да отделя повече въглероден диоксид (226 г/км) от бензинов автомобил като Mitsubishi Mirage (192 г/км).

Тези изводи бяха потвърдени и от Норвежкия университет за наука и технологии, който излезе с категоричното становище, че по-големи електромобили могат да имат по-високи емисии на парникови газове през целия си жизнен цикъл, отколкото по-малките конвенционални превозни средства.

Експертите са категорични, че електромобилите наистина са "по-зелени" от аналогични по размери техни конкуренти с двигатели с вътрешно горене, но все пак електрическата идея има няколко пробойни и проблема.

Първо, ясно е, че енергията, зареждаща батериите на електрическите коли, трябва да дойде от някъде. Тя идва от националната електрическа мрежа. По-голяма част от електроенергията в нея се добива чрез горене на изкопаеми горива като газ и въглища. Това е така, защото ТЕЦ-овете, както и АЕЦ-овете, имат превес пред източниците на възобновяема енергия в Европа към момента.

Да, електромобилите със сигурност намаляват вредните емисии на пътя, но увеличават нуждата от промишлено производство на електроенергия, т.е. - увеличаване на горенето на изкопаеми горива. А този процес отделя милиони тонове вредни частици в атмосферата.

Второ, тъй като електромобилите се поставят под определението за "нулеви емисии", много шофьори си мислят, че след като колите им нямат ауспух, те не замърсяват. А проучванията сочат друго - че големи електромобили отделят повече вредни емисии от по-малки бензинови коли.

Също така шофьорите се стремят към превозни средства с по-голям пробег. Средният пробег на електрическите коли днес е 241 км. Според Tesla техният Model S може да измине 682 км. с едно зареждане, а много други производители също имат за цел да вдигнат пробега на своите автомобили до около 640 км. до 2022 г.

Така логиката е, че големи коли с дълги пробези имат нужда от повече енергия, съответно - замърсяват повече. Ако шофьорите наистина искат да са "зелени", те трябва да се ориентират само към малките електромобили.

Третата част от проблема е с батериите. Добивът на големи количества никел, кобалт и литий, използван от производителите, има висока екологична цена. Според експерти ако преминем от петрол на кобалт и литий, не решаваме проблема, а само го сменяме.

Проучване от 2009 г. сочи, че никелът е 8-ият най-лош метал за добив и обработка в смисъла на глобалното затопляне и замърсяването. Например е доказано, че хора, живеещи в близост до никеловите мини, се разболяват по-често от респираторни заболявания.

Производството на литий също е увреждащо околната среда. Нужно е скали да бъдат разбити, често в Австралия, и след това да бъдат транспортирани до Китай за обработка. За всеки тон произведен литиев карбонат се отделя тон въглероден диоксид.

Сложен казус е и това какво се случва с батериите, когато те достигнат края на жизнения си цикъл. Смята се, че 11 млн. тона стари литиево-йонни батерии ще бъдат изхвърлени през следващите 12 години, от които само 5% ще бъдат рециклирани.

Четвъртият проблем е, че самото производство на електромобили е също толкова неекологично, колкото това на конвенционални коли. Стоманата, стъклото, пластмасата и текстилът са едни и същи.

Петият проблем е схващането, че щом електромобилите нямат ауспух, отделят "0 емисии". За съжаление, това не е вярно. Както всички останали коли, и електромобилите замърсяват чрез праха от спирачките и гумите. Според изследване на ЕК половината от вредните прахови частици във въздуха идват именно от тези източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com