Как да се преборите с влагата в автомобила

3851
Как да се преборите с влагата в автомобила
Снимка: istockphoto

Мнозина от нас са се сблъскали с такова явление като замъгляване на прозорците на автомобила отвътре. Уви, това влошава видимостта от мястото на водача и съответно увеличава вероятността от пътен инцидент. Автомобилни експерти дават съвети как може да се преборим с това неприятно явление.

Първо обаче изниква един банален въпрос - защо колата има покрив? Точно така, за да предпазва возещите се от времето навън, особено от дъжда. И дори кабриолетите са оборудвани със сгъваеми „тавани“, за които производителите твърдят, че не текат. В същото време обаче малцина осъзнават, че дори ние самите често допринасяме за образуването на висока влажност в интериора на автомобила. Дори покривът да е твърд, а не „кабриолет".

Как правилно да загреете автоматична скоростна кутия през зимата

В студено време е полезно да загреете не само двигателя на автомобила, но и автоматичната скоростна кутия, независимо дали е класически...

Има случаи, когато шофьор се приближава до колата сутрин, отваря вратата и вижда малка локва зад седалката на пътника, мокри предпазни колани и замъглени прозорци. В същото време всичко е било затворено през нощта, като собственикът е уверен в това, тъй като го е проверил.

И все пак – кои са основните причини за появата на влага в автомобила?




- Дефектни уплътнения на плъзгащ се или панорамен покрив, люк, капак на багажник, задни светлини, антена на покрива.

- Корозия на купето с елементи на явна ръжда по дъното на автомобила.

- Неграмотно залепено предно стъкло след смяна.

- Често шофиране на кратки разстояния с домашни любимци и голям брой хора в купето.

5 стереотипа, които ви пречат да си купите добра употребявана кола

Много хора, търсейки употребяван автомобил, сами значително усложняват живота си. Те поставят пред себе си редица условия, които неимов...

- Неправилно управление на вътрешната вентилационна система.

- Спукан топлообменник на отоплителната система.

 Когато влажността на въздуха надвиши определена стойност, в зависимост от преобладаващата температура, започва процес на кондензация, като се образува вода. Това е причината за замъглените очила. През лятото този проблем се появява рядко, тъй като заради значително по-високите температури водачите често карат с отворени прозорци или включен климатик. Това води до факта, че влажният въздух е изсушен.

През зимата шофьорите искат колата им да е ако не гореща, то поне топла. Поради тази причина необходимостта от климатизация е сведена до нула. И ако забележите, че стъклата на колата ви постоянно се запотяват, знайте, че това се дължи на твърде ниския или дори блокиран въздухообмен в колата. Във въздуха неизбежно се натрупва влага, която в резултат на това се кондензира в най-студените места в купето. А това са прозорците на автомобила.

За да коригирате ситуацията, се нуждаете от подходяща вентилация и в допълнение използването на климатик, който изсушава въздуха в купето на автомобила. Да, климатикът не се използва само през есента и зимата, когато редовното проветряване не може да се справи само с образуването на влага.

Как да разпознаете, че една кола е „убита“ от каране

От това как първият собственик е управлявал колата си зависи нейният по-нататъшен ресурс. Автомобилът се продава на вторичния пазар с м...

Ако използването на климатика е неефективно (и това се случва), автомобилните експерти препоръчват да разгледате ръководството за експлоатация на автомобила. Трябва да се обърне внимание на раздела, който говори за поддръжка на вентилационната система и кои настройки са най-подходящи за „размразяване".

Бутонът за рециркулация на въздуха през зимния сезон изобщо не трябва да се натиска, в противен случай въздухът в кабината ще се движи само в кръг, което увеличава вероятността от замъгляване на прозорците.

За да намалите появата на влага в автомобила, трябва периодично да почиствате вентилационните отвори и да сменят филтъра на кабината своевременно. Преди да се качите в автомобила, трябва да изтръскате снега от обувките си и да излеете насъбралата се вода от стелките в купето (шофьорска и пасажерска), тъй като се натрупа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com