Как да удължим живота на автомобила - 5 важни операции след зимата

9553
Как да удължим живота на автомобила - 5 важни операции след зимата
Снимка: Autonews

С настъпването на пролетта трябва задължително да се обърне специално внимание на автомобила. Смяната на зимните гуми с летни е много важна операция, но съвсем не е единствената, тоест с нея не се изчерпва подготовката на превозното средство за предстоящите топли дни. Ето какво още трябва да се направи, за да се удължи живота на колата.

Проверка на налягането в гумите

Малко шофьори редовно проверяват налягането в гумите. А през пролетта това често става от само себе си – със сезонно „преобуване“. Специалистите по монтаж на гуми трябва да настроят правилното налягане в монтираните гуми, но е по-добре да се въоръжите с манометър и да проверите тяхната точност.

Препоръчителното налягане на гумите за вашия автомобил е посочено на информационната табела (на колоната на шофьорската врата или на капака на резервоара ), както и в ръководството за експлоатация.


Наистина ли са универсални всесезонните гуми?

Всесезонните гуми не стават нито за зимата, нито за лятото. Всъщност те показват средни резултати и затова, ако искате да сте сигурен в...


Между другото, при смяна на колела има смисъл да се оцени състоянието на спирачната система. Равномерно ли се износват накладките (което означава, че буталата в цилиндрите не заклинват), спукани ли са маркучите, има ли течове?

Няма да е излишно да проверите показанията на друг манометър. На пожарогасителя в багажника . Ако стрелката е в зелената зона, уредът е готов за работа. Това е важно, защото го носите не за проверки на КАТ, а за собствената си безопасност. Изправният пожарогасител може да спаси колата ви.

Смяна на течности и филтри

През зимата моторното масло се разрежда с влага от кондензат, който се появява от резки промени в температурата. Освен това в него попадна гориво - поради чести стартирания по време на кратки пътувания, когато той не изгаря напълно. Преценете пробега си след последната смяна на маслото - много вероятно е точно сега да има смисъл да долеете ново.



Смяната на двигателното масло винаги включва смяна на масления филтър. Има смисъл в същото време да смените и филтъра на купето, както и въздушния филтър. Пролетта е времето на цъфтеж на много растения и дървета. Това означава повишен риск от алергични реакции. И именно филтърът на купето служи като бариера, която предотвратява навлизането на полени и прах в колата и по-нататък в дробовете ни.

Как да спестите пари от разходите по автомобила

За тези, които вече са се отказали от покупката на нов автомобил, защото той е станала твърде скъпа или са отложили това събитие с няко...

Погрижете се за видимостта

Време е и за смяна на течността за чистачките, още повече, че тази от зимата излъчва остра миризма. В случая може само да се долее лятна течност, която да се се смеси с тази, която е сипана преди началото на зимния сезон. Много шофьори използват обикновена вода при по-топло време, но тя не е толкова ефективна.



Проверете също така и състоянието на чистачките. Ако карате не повече от 15 000 км годишно, обикновено един комплект е достатъчен за този период. При по-интензивна употреба перата на чистачките трябва да се сменят по-често. След неизбежната работа върху заледената повърхност, която се случва всяка зима, ръбът на чистачките бързо губи първоначалната си форма.

Обърнете внимание на електрическите системи

Проверката на светлините отнема няколко минути, но със сигурност спестява сериозни неприятности. Почти сигурно, особено при по-старите автомобили, ще откриете поне една неработеща светлина, независимо дали е на фаровете, стоповете или мигачите. Сменете я незабавно.


Къде по автомобила може да избие ръжда в края на зимата

В края на зимата шофьорите могат да се сблъскат с неприятен проблем - появата на ръжда на най-неочакваните места по автомобила. Този пр...


Не е нужно да правите нищо специално с акумулатора, защото, ако той е оцелял през зимата и не създава никакви проблеми, ще продължи да работи през есента. Все пак има смисъл да почистите старателно неговите повърхности от всичко, което се е натрупало върху тях през зимата.

Почистване на каросерията и интериора

На първо място, каросерията на автомобила трябва да бъде добре измита след зимата от мръсотия и реактиви. При желание (и разполагане с допълнителни средства) можете да нанесете предпазна вакса или лак. Когато каросерията е чиста, трябва внимателно да се оцени нейното състоянието, като се провери за драскотини, чипове и пукнатини.



Ако голият метал не бъде защитен навреме, върху него бързо ще се появи корозия. Можете да поверите тази операция на професионалисти. Или ако имате свободно време и желание да го направите сами - в магазините и в интернет има голям избор от автохимия, предназначена за тези цели.

В кабината след зимата най-вероятно също доста мръсно. Най-лесният начин е да закарате колата на автомивка , където разполагат с мощни прахосмукачки за автомобили, които бързо ще изсмукват натрупаното през зимата. И поискайте предното стъкло да бъде измито отвътре – ще бъдете приятно изненадани от това, колко добре се вижда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com