Какъв е действителният срок на годност на моторното масло?

21565
Какъв е действителният срок на годност на моторното масло?
Снимка: Motor

Някои шофьори обичат да имат всичко в резерв, като моторното масло не прави изключение. Особено във времена на криза, когато ремонтите поскъпват, а резервните части пристигат по-бавно. Колко дълго обаче може да се съхранява двигателното масло? И може ли то да се налива, след като е преседяло 1-2 години?

Както е известно, моторното масло играе важна роля. Благодарение на смазването, триещите се части на двигателя работят много по-дълго. Заради маслото агрегатът загрява по-малко. Освен това, моторното масло действа като почистващо средство. И всички тези свойства на смазката са пряко свързани с нейната трайност.

Незабавно направете това, ако искате бързо да охладите колата

В жегите купето на колата може да се сгорещи до толкова, че първите няколко минути, които прекарате в автомобила, да ви се сторят истин...

За да постигне всички тези свойства, маслото получава допълнителни добавки. Те имат различна консистенция, състав и плътност. Както и срок на годност. А това е изключително важно! Работата е там, че с течение на времето съставът на моторното масло се променя - неговите компоненти започват да се разграждат, губейки свойствата си. Колкото по-дълго е в тубата, толкова по-дълго протича химическата реакция между лубриканта и пластмасата. И ако контейнерът е бил отворен или е загубил херметичността си, тогава заедно с въздуха в него попада и влага.

Като цяло има много отрицателни, но едва забележими на пръв поглед фактори, които могат да променят качествения състав на маслото, превръщайки го в опасна течност за двигателя. По тази причина производителите на моторни масла препоръчват съхранението им за 3-5 години (в зависимост от марката). И това трябва да се разбира не като срок на годност, а като време, през което свойствата на маслото гарантирано няма да се променят. Тоест, ако такова масло се налива в двигателя, това няма да повлияе неблагоприятно на работата му.

След посочения срок на годност маслото също няма да се влоши, но свойствата му могат да се променят. Например, смазката няма да отмие правилно саждите и различни отлагания в горивната камера. Или характеристиките на вискозитета ще се променят, което в бъдеще може да повлияе отрицателно на работата на двигателя

Като цяло, качеството на моторното масло за целия срок на годност, посочен от производителя, също зависи от това как и къде е съхранявано смазката. За да запази свойствата си в контейнери възможно най-дълго, е необходимо да се осигури херметичността на тубата, както и да се изключи влияние на метеорологичните условия.

Помагат ли добавките в маслото за по-лесно палене през зимата

Факт е, че част от автомобилите, особено тези на по-голяма възраст, имат проблеми със стартиране на двигателя през зимата. Причините мо...

За целта не бива маслото да се съхранява под палещите лъчи на слънцето и също не бива да се подлага на силни вибрации. В противен случай в кутията няма да има масло, а опасен за двигателя състав с неразбираеми свойства.

Ако все пак, нямате възможност да сипете ново масло и трябва да използвате старото, може да направите някои тестове. Първо, престоялото двигателно масло трябва да се излее в прозрачен съд. Това ще помогне визуално да се прецени дали добавките в него са се запазили. Изразена утайка, прекомерно разпенване, изобилие от мехурчета – всичко това означава, че маслото не става. Същото се отнася за съсиреци, нехомогенност на състава, появата на слоеве и на подозрителни цветове. Такова масло не бива да се сипва на двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com