X
 
 

Кои са трите най-вредни шофьорски навика?

3453 0
photo of Кои са трите най-вредни шофьорски навика?
Снимка: Carsweek
Експерти определиха трите най-вредни навика на шофьорите. Именно заради тях най-често се получават повреди по автомобила или се стига до пътно-транспортно произшествие с тежки последици.

На първо е поставено шофирането с една ръка, като тази категория включва и използване на смартфон от водача. Това създава огромен риск за попадане в катастрофа на пътя, тъй като шофьорът няма как да успее бързо да реагира на създала се опасна ситуация.

Българските шофьори дават висока оценка за уменията си зад волана

Българските шофьори оценяват високо своите умения зад волана. Това е един от изводите от Индекса за безопасно шофиране за 2018 г., пред...

Второто място заема рязкото спиране, което също е вреден навик при голяма част от шофьорите. То оказва негативно влияние върху спирачната система, а освен това създава опасност за другите участници в движението. Тези, които се движат отзад, често не успяват да реагират и след катастрофа. В същото време водачът може да удари главата си в панела или седалката (назад), заради което експертите съветват да се спазва дистанция на пътя и да се поддържа умерена скорост на движение.

Трета позиция е за пренебрегването на загряването на двигателя. При новите автомобили това отнема по-малко време - 2-3 минути, а при старите - около 5. След потегляне, поне 10 минути, трябва да се кара спокойно без резки увеличения на скоростта или спирания. Това е особено важно за основните задвижващи системи на автомобила и най-вече за двигателя, при който повредите са доста скъпи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители