Три основни правила при покупка на кола на старо

46460
Три основни правила при покупка на кола на старо
Снимка: GWM

Никой, който разбира от автомобили, няма да измие двигател с вътрешно горене, тъй като по този начин рискува да окисли проводниците в точките на свързване, така че такава кола определено не си струва да се купува, категорични са експертите от Auto.Mail.

Те дават и съвети за това на какво трябва да се обърне внимание при покупка на кола на старо. Първото нещо е внимателен анализ на обявата за продажба - брой собственици, тип двигател, мощност, задвижване и др.

Експертите са категорични, че рисковете при автомобил с предно предаване са много по-малки. Ако обаче харесаното превозно средство е със задно предаване, може да има проблеми с полуоската и задния мост. Ако е задвижване на всички колела, може да има проблеми с раздатъчната кутия“, обяснява експертът.

Още: Защо цените на автомобилите втора употреба растат?

Ако автомобилът е повреден или има щети по задните калници, независимо от цената, този автомобил не е подходящ за покупка. Същото важи и за покрива и гредите. Не забравяйте да проверите идентификационния номер (VIN) и да видите пробега на автомобила. Ако например има трима собственици, а пробегът е само 100 км, значи има някакъв сериозен проблем, заради който се продава.

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, е историята на автомобила - пробег, кога е влизал в сервиз за обслужване, имал и е повреди и какви са те. Сега има много сайтове в интернет, на които може да се провери какво се е случвало със съответната кола през годините. Да, това струва пари, но ще ви спести евентуални бъдеще разходи за ремонт.

Какво кара хората да се замислят за покупката на нова кола

С подобна проверка ще разберете и дали километражът на автомобила е превъртят. Например,кола от 2013 г. е продадена от първия си собственик през 2018 г. с пробег 100 000 км. Сега обаче същият автомобил се продава, като посоченият пробег е 12 000 км. Това почти сигурно означава манипулация на километража.

Огледът на автомобил е третият важен момент при закупуването му. Трябва да погледнете степента на износване на спирачните накладки, като тя не трябва да надвишава 35% от общата дебелина. Огледайте всички прагове, арките на вратите и самите врати отдолу за корозия. Автомобилите от големите градове, дори и на пет години, могат да бъдат в такова състояние поради реагенти, че всичко в тях буквално е „изгоряло“ до степен на дупки и корозия.

Още: Автомобили с какъв цвят се обезценяват най-малко

Понякога продавачите се опитват да скрият факта на течове на масло в двигателя с вътрешно горене и затова го измиват. Ако двигателят е измит, определено не трябва да купувате такава кола. Ако маслото тече от главата на цилиндъра това означава, че е на ръба да изгори. Това означава, че охлаждащата течност може да навлезе в цилиндъра за горене, което води до сериозни щети на всички компоненти на двигателя.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com