Защо постоянното доливане на масло в двигателя е вредно

10518
Защо постоянното доливане на масло в двигателя е вредно
Снимка: umplash

С възрастта при всяка кола се появяват проблеми. Един от тях е увеличеният разход на двигателно масло. Това се дължи на много фактори, но много шофьори предпочитат да „държат до последно“ и да компенсират загубата на смазка с доливане. И тук възниква разумният въпрос - необходимо ли е да се сменя маслото в този случай?

Разходът на масло е често срещан проблем при сериозно натоварваните автомобили. Подвижните части на двигателя се износват и, разбира се, се увеличават пролуките между тях. В резултат на това агрегатът започва да консумира повече масло от обикновено. Въпреки това шофьорите, чиито автомобили имат подобни проблеми, не бързат с отстраняването на проблема, тоест с ремонта. Вместо това те допълват мотора с нова партида смазка. Сред някои дори е разпространено мнението, че при това състояние на нещата изобщо не е необходимо да се сменя маслото - в крайна сметка то се актуализира постоянно.

Опасно ли е повече масло в двигателя

Един от въпросите, които много шофьори си задават е „Опасно ли е сипването на повече масло в двигателя?“ Отговорът дават ек...

Факт е, че не всеки има възможност веднага да ремонтира двигателя или дори да го замени с нов, тъй като това ще струва доста пари. Затова и често се взима решение в полза на доливането на масло. И когато дойде време за поддръжка на автомобила, някои собственици решават да не сменят маслото, като се позовават на факта, че през този период са добавили повече, отколкото ще сипят по време на обслужването. Изглежда, че има логика в това - маслото се актуализира постоянно. Има обаче и няколко „но“.



Работата е там, че добавянето на смазка само частично актуализира състава на маслото. Но в същото време ефектът на обновяване е недостатъчен, като може дори да бъде фатален за мотора - добавките в новото масло отново ще измият въглеродните отлагания и отлаганията, но всички те ще останат в системата за смазване на двигателя. С други думи, при условие, че маслото не се източва и не се променя, ефектът от добавянето на масло е напълно нулев - в крайна сметка цялата мръсотия, която маслото на двигателя е предназначено да измие, се събира в картера и филтъра. И при определени условия на работа на двигателя такава смес влиза в работната му зона.

И така, да обобщим - маслото трябва да се смени във всеки случай като цяло, веднага щом изтече крайният срок или наближи пробегът, измерен от производителя. Добавките, съдържащи се в обема на новата смазка, ефективно измиват двигателя от отлагания. И най-добрият начин да се отървете от мръсотията в долната част на захранващия блок е да развиете пробката за източване и да източите мръсното масло.

Ако маслото се поднови, а не се смени, тогава смазката в двигателя винаги ще бъде остаряла - с променен качествен състав, който няма полезни свойства. И двигателят няма да работи дълго време на този „буламач“, като износването ще се увеличи. И тогава ремонтът, който не е никак евтин, просто е неизбежен.

Какъв вид масло може да развали двигателя?

Защо съвременните автомобили използват все повече масло? Постоянно доливам масло – трябва ли да го сменя? Ще помогне ли поставяне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com