Сабах: Турция - изборът на Volkswagen за новата му мега инвестиция

15948
Сабах: Турция - изборът на Volkswagen за новата му мега инвестиция
Снимка: Getty Images/Guliver

Немският автомобилен производител Volkswagen е избрал Турция за новата си инвестиция в завода, според съобщения в медиите.

Информацията започна да се появява, след като изпълнителният директор на VW Херберт Дис посети Турция миналата седмица и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Управлението на Volkswagen, съобщава "Сабах", е взело окончателно решение след срещата в Анкара на 19 юни.

Германско списание: София, а не Измир, е фаворит за новия завод на Volkswagen

България изпреварва Турция като потенциална водеща локация за новия завод на германския автомобилен концерн Volkswagen в Източна Европа...

В началото на тази година автомобилният гигант обяви, че ще построи нова фабрика в Източна Европа за производство на версии на някои от основните му модели с конвенционални двигатели (бензин /дизел), тъй като ще произвежда електрически превозни средства в немските си заводи за ограничаване на емисиите в Европа.

Германската група се е договорила и с американския Ford да произвежда леки търговски превозни средства в заводите на Ford Otosan в Турция.

Първоначално е имало пет страни кандидатки за новата фабрика за VW. Броят им в крайна сметка е спаднал до две, като на масата са останали само Турция и България. Новият завод на немския производител на автомобили, който ще бъде създаден с инвестиция до 2 милиарда евро, се очаква да започне производство през 2022 година.

Според новини и събития, отразени най-вече от чуждестранната преса, Турция изглежда надделява над България. Твърди се, че администрацията на VW е взела своето решение в полза на Турция, но официално съобщение все още не е обявено, съобщи германският всекидневник “Ханделсблат“.

Също така беше съобщено, че посещението на главния изпълнителен директор Дис миналата седмица е поредното в Турция в последно време и че той е идвал и установявал контакти няколко пъти преди това.

Германска медия: Volkswagen избра Турция за новия си завод в Източна Европа

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият му зaвoд в Изтoчнa Европа дa бъдe в Typция, твъpди гepм...

„Ханделсблат“ подчертава още, че високоразвитата преработваща промишленост на Турция е повлияла на решението, както и приемливите разходи за труд. Освен това, въпреки значителния спад в автомобилния сектор тази година, VW е най-добре продаваната марка в Турция в продължение на много години. Редица правителствени организации ползват някои от моделите на компанията като официални автомобили, което е важно за привлекателността на марката.

Очаква се да осигури заетост за около 5 000 души, като заводът ще произвежда моделите на VW „Skoda Karoq“ и „Seat Atecа“. Заводът ще стартира производство през 2022 г. и ще служи като една от най-важните производствени мощности в региона.

Турция има автомобилна история вече почти 50 години. Като една от водещите в света страни в автомобилния сектор, Турция е получила инвестиции от много марки като Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Isuzu, Honda, Hyundai, Toyota и Temsa, за производство на автомобили, лекотоварни търговски превозни средства, камиони и автобуси.

В допълнение към солидната инфраструктура за доставки в автомобилната индустрия, Турция има също и квалифицирана работна ръка с опит в сектора.

Според „Ханделсблат“, управлението на Volkswagen се стреми да инвестира в Турция още от самото начало. Изданието твърди, че инвестиционните стимули на турското производство и по-ниските разходи за труд в сравнение с държавите от Източна Европа, са били от решаващо значение за решението на VW.

Турция с медийна офанзива за привличане на новия завод на Volkswagen

Анкара преговаря с Volkswagen, за да убеди компанията да предпочете Турция пред България за новия си завод за Източна Европа, пише вест...

От своя страна „Франфуркт Алгемайне Цайтунг“ похвали Турция като привлекателно място за производство на новия завод на VW. Пред вестника говорителят на VW заяви, че Турция провежда "солидни преговори" и "преговори на най-високо ниво".

Всъщност Турция се стреми да накара VW, една от най-продаваните марки, да инвестира в страната от 14 години. Най-напред поканата е отправена през 2005 г. на автомобилното изложение в Женева. През следващите години този призив е повторен много пъти от страна на Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари