Убит е американският президент Уилям Маккинли

30747
Убит е американският президент Уилям Маккинли

1901 г.

На 14 септември 1901 година умира 25-ият президент на САЩ – Уилям Маккинли. Той е прострелян на 6 септември същата година от анархиста Леон Чолгош. След като в продължение на една седмица се бори за живота си, американският президент умира от усложнения на огнестрелната си рана. Маккинли остава известен в американската история с териториалното и колониално развитие на САЩ. Той допринася за анексирането на Куба и Филипините, а по време на неговия мандат Хавай става американска собственост. Уилям Маккинли се определя като един от най-добрите президенти в историята на САЩ, а неговата трагична смърт само засилва влиянието му в американската история.

Маккинли е роден на 29 януари 1843 година в град Найлс, щата Охайо. Той е седмото дете в семейството. Има още 8 братя и сестри. Родителите на малкия Уилям са шотландци, които са емигрирали в САЩ. Те разполагат със скромни възможности, но въпреки това успяват да осигурят добро образование на своите деца. След като завършва гимназия, Маккинли се записва да учи в академията Алегейни. Заради добрия си успех, той веднага е приет, но още на първата година е принуден да напусне академията. Младият Уилям тежко се разболява и заради влошеното си здравословно състояние трябва да се прибере у дома. През 1861 година той постъпва на длъжността редник в армията и взима активно участие в Гражданската война на САЩ. Маккинли участва във важни бойни сражения, а след битката при Анитам е повишен в ранга сержант. Военната кариера на Уилям се оказва изключително успешна и накрая той напуска армията със званието капитан.

Провежда се битката при Зента

На 11 септември 1697 година се състои едно от най-важните бойни сражения в историята на Голямата турска война – битката при Зент...

След края на Гражданската война, Маккинли се мести да живее в Олбани, щата Ню Йорк. Там започва да учи право, а през 1967 година се връща в Охайо и основава собствена адвокатска кантора. Уилям Маккинли бързо си изгражда имидж на успешен и амбициозен адвокат. През 1869 година той е назначен на длъжността прокурор в Старк Каунти, щата Охайо. Няколко години по-късно е избран за представител на Републиканската партия в Камарата на представителите на САЩ. Политическата кариера на Маккинли се оказва изключително успешна. Той няколко пъти е избиран за делегат на Републиканската партия, а през 1891 година става губернатор на щата Охайо. Той остава на този пост до 1896 година, когато се кандидатира на президентските избори в САЩ. На 13 януари 1896 година, Уилям Маккинли става новият президент на Америка. Той побеждава представителя на Демократическата партия – Уилям Брайан. След като поема президентския пост, Маккинли започва сериозна атака срещу тръстовете и монополите. Той създава Индустриална комисия, която цели да ограничи влиянието на монополите. Маккинли смята, че тръстовете сриват икономиката и причиняват финансова нестабилност в държавата. Успоредно с това, той предприема динамична външна политика. Уилям Маккинли има голям принос за избухването на военния конфликт между Америка и Кралство Испания. В резултат на този конфликт, Филипините и Карибско море се отделят от Испания и попадат под американски контрол. Той помага за анексирането на Куба и установяването на американско влияние там. Смята се, че администрацията на Маккинли поставя началото на така наречения период на „нов империализъм”.

През 1900 година Уилям Маккинли е преизбран за президент на САЩ. Една година по-късно, на 6 септември 1901 година, докато участва в панамериканска експозиция в Бъфало, американският президент е тежко прострелян. В продължение на една седмица лекарите се борят за неговия живот, но на 14 септември 1901 година Уилям Маккинли умира. Той е на 58 години и се превръща в третия президент на САЩ, който загива в следствие на покушение срещу него. Днес Уилям Маккинли се определя като един от най-успешните президенти в американската история.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Иван Велков, български археолог

Открито е пристанище Бургас

СЗО премахва хомосексуалността от психиатричните заболявания

Родена е Мария Гаетана Анези, италианска математичка

Роден е Иван Герджиков, български психиатър

Ромас Каланта се самозапалва в знак на протест срещу съветското правителство

Родена е Валентина Топузова, българска преводачка

Земетресението в Съчуан

Роден е Салвадор Дали

Роден е Иван Урумов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com