X
 
 

Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от СЗО

5314 3
photo of Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от СЗО

1980 г.

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Причинява се от два вида вируси, наречени Variola major и Variola minor. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност при 20-40 % от инфектираните, докато вторият убива само 1 % от жертвите си. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на 20 век Вариолата причинява 300-500 милиона смъртни случая. Само през 1967 г. Световната здравна организация изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. Световната здравна организация обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Вирусът, твърде устойчив във външната среда, се намира в мехурчетата, коричките, носо-гърлените секрети, фекалиите, облеклото и пр. Заразяването става най-често чрез пръски, инфектирани крусти и т.н., или косвено - чрез заразени предмети, мухи, домашни животни. Входна врата е най-често Валдайеровият пръстен (комплекс от сливици, богати на имунокомпетентни клетки). Боледуват лица на всякаква възраст.

Турският башибозук извършва клането в Батак

Днес, 5 май, е една от най-черните дати в българската история. Това е датата на Баташкото клане, при което османският башибозук &ndas...

Прониквайки в кръвния поток, вирусът причинява бурна обща реакция, която трае около 3 дни, след което се фиксира в кожата, лигавиците, ЦНС и други тъкани. По правило настъпва вторична бактериална инфекция на кожно-лигавичните поражения, а често и други вторични инфекции. Дехидратацията е честа и се дължи на дисфагията, обусловена от засягане на гърлото, и на загубата на течност от кожните поражения, евентуално и на повръщанията. В серума на повечето болни към 6-ия ден от заболяването се доказват антитела (те липсват дори и по-късно при фулминантната хеморагична форма, при която освен това и веремията е масивна и има тежка тромбоцитопения). Имунитетът след прекарано заболяване е траен.

При неваксинирани леталитетът се колебае между 20 и 50 %. При ваксинираните вариолата протича леко, с много малка смъртност. Прогностично неблагоприатни са хеморагичните и конфлуиращите форми, късата инкубация, заболяванията при деца, възрастни, бременни жени, изтощени и лесно уязвими хора.

Трудоспособността може да остане трайно ограничена поради очни и други усложнения. При качествено лечение и възможностите на съвременната медицина рядко остават сериозни козметични дефекти.

Вариолата е една от най-древните известни на човечеството инфекции с въздушно-капков механизъм на предаване. Първите писмени сведения за едрата шарка са известни от папирусът Еберс (1550 г.пр.н.е.). Най-ранните веществени доказателства за наличието на болестта е вероятно пустулозен обрив по тялото мумията на египетския фараон Рамзес V. Първото описание на епидемия от вариола датира от 1122 г.пр.н.е. в Китай. Известна е и от литературни източници на древната индийска медицина (VI век пр.н.е.) и в съчиненията на древни гръцки и римски лекари и историци като Хипократ, Херодот, Тукидит и Гален. Най-малко седем божества на религии по света олицетворяват едрата шарка. Такива например са божеството Сопома от митологията на народа йоруба. В Индия богинята на шарката Шитела Деви е разпространена и почитана в храмове на цялата страна.

Едрата шарка преминава в Япония от Китай през 6-ти век, а епидемията от 735 - 737 г. убива една трета от населението на островната страна. Класическото описание на болестта е направено от персийския учен Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази. Заразната природа е подчертана в трудовете на Авицена. Няма сигурни доказателства как и кога едрата шарка е навлязла в Европа. Предполага се, че това е ставало периодично с миграция на население и военни походи на континента от Северна Африка и Азия. Въпреки това обаче заболяването не остава стационарно. Едва през 16-ти век то трайно се настанява на континента. Смята се, че това става благодарение на войските участвали при кръстоносните походи.

Гоце Делчев загива при сражение с турците

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Д...

До момента не са откривани сигурни доказателства за разпространението на едра шарка в Северна и Южна Америка преди колонизирането му от европейците. През 1507 г. вариолата бива пренесена на карибския остров Испаньола, а на континенталната част на Новия свят през 1520 г., с испански заселници от Испаньола, пристигащи в Мексико. Едрата шарка бързо покосява местното индианско население и се превръща във важен фактор за покоряването на ацтеките и инките от испанците . През 1633 г. заселници на източния бряг на Северна Америка донасят в Плимът, Масачузетс вариола, която води до опустошителни епидемии сред местното индианско население, а впоследствие и сред местните колонисти. През тези епидемии процента на смъртност е достигал до 80 - 90% сред индианските племена. В Австралия едрата шарка е внесена на два пъти - през 1789 г. и отново през 1829 г. Въпреки че болестта никога не е била ендемична на континента, тя е основната причина за масова смъртност сред местните аборигени в периода между 1780 г. и 1870 година.

До средата на 18-ти век едрата шарка е сред най-разпространените инфекзиозни болести ендемична навсякъде по света с изключение на Австралия и на няколко по-малки острови. През последните години на 18-ти век вариолата убива около 400 000 европейци годишно (включително и пет действащи монарси), и е причина за една трета от възникналата слепота сред населението. От всички заразени, около 20-60% и дори над 80% от заразените деца загивали от болестта. Широкото използване на вариолацията в някои страни като Великобритания, нейните колонии в Северна Америка и Китай, до известна степен ограничават и смекчават последиците от едра шарка през това столетие, но реално ограничаване на заболяването настъпва едва в края на 19-ти век след въвеждането на ваксинацията. През 20-ти век едрата шарка е поразила фатално около 300 - 500 млн. души. За 1967 г., Световната здравна организация (СЗО) оценява, че 15 милиона хора са се заразили с болестта като два милиона умират от нея.

От 1967 г. СЗО предприема широкомащабна кампания за масова противовариолна ваксинация във всички страни по света като особено внимание се обръща на страните от Африка и Азия. Кампанията е със срок от 10 години като в резултат на нея последният случай на заразен по естествен път човек от щама на едрата шарка Variola minor е диагностициран на 26 октомври 1977 година при Ali Maow Maalin, готвач в болница в Сомалия. Две години преди това е регистриран и последния случай на заразен по естествен път човек от щама на едрата шарка Variola major. Това се случило през м.Октомври 1975 г. на двегодишното момиче Rahima Banu от Бангладеш.

На 8 май 1980 г. на ХХІІІ-тата Световна здравна асамблея е обявено, че вариолата е изкоренено заболяване в целия свят.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Унищожаването на хитлеристка Германия официално е обявено от САЩ, Англия и Франция 2 Унищожаването на хитлеристка Германия официално е обявено от САЩ, Англия и Франция преди 8 месеца Профил на трол?
  На 7 май 1945 г., в 2:41 часа, в гр. Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си пълна капитулация във Втората световна война На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти: historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_7.html - Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.Сталин е прот виж още ›› ив. До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. 29 април 1945 г.се предават германските сили в Северна Италия. На 4 май 1945г. в Люнебург британският фелдмаршал Монтгомъри приема капитулацията на немските войски в Холандия, Дания и Северозападна Германия - въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален.На 5 май в щаба на съюзното командване в Реймс пристига немска делегация и се подготвя военен текст на пакта за капитулацията на целия Западен фронт. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.ОТ страна на хитлерова Германия пактът е подписан от адмирал Дьониц, който Хитлер е обявил преди самоубийството си за свой наследник и ген.Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – командващ Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителя на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования, да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година - американският президент Хари Труман, британският премиер Уинстън Чърчил и френският лидер Дьо Гол обявяват официално мира в ЕВРОПА. РУСНАЦИТЕ не само НАСТОЯВАТ да НЕ СЕ оповестява?? официално новината за подписването на мира за срок от 36 часа, сталин НЕ обявявава капитулацията на Германия и В НАРУШЕНИЕ НА ПОДПИСАНИЯ ПАКТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРЕВЗЕМА И ОКУПИРА ТЕРИТОРИЯ - ЦЕЛТА на руснаците Е да ПРЕВЗЕМАт целия БЕРЛИН. За параван РУСНАЦИТЕ настояваТ ЗА второ подписване на абсолютно същия!! текст на 8 МАЙ в предградието на Берлин Карлсхорст В 23:16часа - в Москва вече е 9 май. , но руснаците научава за края на войната едва в късните часове на 9 май - в обръщението на Сталин по повод великата победа капитулацията в Реймс е обяснена като "предварителна"??. Защото червената руска армия продължава да превзема - боевете продължават - Латвия е окупирана на 10 май, а Чехия е окупирана от руснаците чак на 11 май. На 7 май 1945 г., в 2:41 часа, в гр. Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си пълна капитулация във Втората световна война На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти: historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_7.html - Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.Сталин е против. До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. 29 април 1945 г.се предават германските сили в Северна Италия. На 4 май 1945г. в Люнебург британският фелдмаршал Монтгомъри приема капитулацията на немските войски в Холандия, Дания и Северозападна Германия - въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален.На 5 май в щаба на съюзното командване в Реймс пристига немска делегация и се подготвя военен текст на пакта за капитулацията на целия Западен фронт. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.ОТ страна на хитлерова Германия пактът е подписан от адмирал Дьониц, който Хитлер е обявил преди самоубийството си за свой наследник и ген.Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – командващ Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителя на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования, да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година - американският президент Хари Труман, британският премиер Уинстън Чърчил и френският лидер Дьо Гол обявяват официално мира в ЕВРОПА. РУСНАЦИТЕ не само НАСТОЯВАТ да НЕ СЕ оповестява?? официално новината за подписването на мира за срок от 36 часа, сталин НЕ обявявава капитулацията на Германия и В НАРУШЕНИЕ НА ПОДПИСАНИЯ ПАКТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРЕВЗЕМА И ОКУПИРА ТЕРИТОРИЯ - ЦЕЛТА на руснаците Е да ПРЕВЗЕМАт целия БЕРЛИН. За параван РУСНАЦИТЕ настояваТ ЗА второ подписване на абсолютно същия!! текст на 8 МАЙ в предградието на Берлин Карлсхорст В 23:16часа - в Москва вече е 9 май. , но руснаците научава за края на войната едва в късните часове на 9 май - в обръщението на Сталин по повод великата победа капитулацията в Реймс е обяснена като "предварителна"??. Защото червената руска армия продължава да превзема - боевете продължават - Латвия е окупирана на 10 май, а Чехия е окупирана от руснаците чак на 11 май.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да не си карал едра шарка?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Унищожаването на хитлеристка Германия официално е обявено от САЩ, Англия и Франция 1 Унищожаването на хитлеристка Германия официално е обявено от САЩ, Англия и Франция преди 8 месеца Профил на трол?
  На 7 май 1945 г., в 2:41 часа, в гр. Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си пълна капитулация във Втората световна война На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти: historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_7.html - Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.Сталин е прот виж още ›› ив. До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. 29 април 1945 г.се предават германските сили в Северна Италия. На 4 май 1945г. в Люнебург британският фелдмаршал Монтгомъри приема капитулацията на немските войски в Холандия, Дания и Северозападна Германия - въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален.На 5 май в щаба на съюзното командване в Реймс пристига немска делегация и се подготвя военен текст на пакта за капитулацията на целия Западен фронт. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.ОТ страна на хитлерова Германия пактът е подписан от адмирал Дьониц, който Хитлер е обявил преди самоубийството си за свой наследник и ген.Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – командващ Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителя на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования, да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година - американският президент Хари Труман, британският премиер Уинстън Чърчил и френският лидер Дьо Гол обявяват официално мира в ЕВРОПА. РУСНАЦИТЕ не само НАСТОЯВАТ да НЕ СЕ оповестява?? официално новината за подписването на мира за срок от 36 часа, сталин НЕ обявявава капитулацията на Германия и В НАРУШЕНИЕ НА ПОДПИСАНИЯ ПАКТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРЕВЗЕМА И ОКУПИРА ТЕРИТОРИЯ - ЦЕЛТА на руснаците Е да ПРЕВЗЕМАт целия БЕРЛИН. За параван РУСНАЦИТЕ настояваТ ЗА второ подписване на абсолютно същия!! текст на 8 МАЙ в предградието на Берлин Карлсхорст В 23:16часа - в Москва вече е 9 май. , но руснаците научава за края на войната едва в късните часове на 9 май - в обръщението на Сталин по повод великата победа капитулацията в Реймс е обяснена като "предварителна"??. Защото червената руска армия продължава да превзема - боевете продължават - Латвия е окупирана на 10 май, а Чехия е окупирана от руснаците чак на 11 май. На 7 май 1945 г., в 2:41 часа, в гр. Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си пълна капитулация във Втората световна война На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти: historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_7.html - Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.Сталин е против. До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. 29 април 1945 г.се предават германските сили в Северна Италия. На 4 май 1945г. в Люнебург британският фелдмаршал Монтгомъри приема капитулацията на немските войски в Холандия, Дания и Северозападна Германия - въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален.На 5 май в щаба на съюзното командване в Реймс пристига немска делегация и се подготвя военен текст на пакта за капитулацията на целия Западен фронт. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.ОТ страна на хитлерова Германия пактът е подписан от адмирал Дьониц, който Хитлер е обявил преди самоубийството си за свой наследник и ген.Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – командващ Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителя на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования, да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година - американският президент Хари Труман, британският премиер Уинстън Чърчил и френският лидер Дьо Гол обявяват официално мира в ЕВРОПА. РУСНАЦИТЕ не само НАСТОЯВАТ да НЕ СЕ оповестява?? официално новината за подписването на мира за срок от 36 часа, сталин НЕ обявявава капитулацията на Германия и В НАРУШЕНИЕ НА ПОДПИСАНИЯ ПАКТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРЕВЗЕМА И ОКУПИРА ТЕРИТОРИЯ - ЦЕЛТА на руснаците Е да ПРЕВЗЕМАт целия БЕРЛИН. За параван РУСНАЦИТЕ настояваТ ЗА второ подписване на абсолютно същия!! текст на 8 МАЙ в предградието на Берлин Карлсхорст В 23:16часа - в Москва вече е 9 май. , но руснаците научава за края на войната едва в късните часове на 9 май - в обръщението на Сталин по повод великата победа капитулацията в Реймс е обяснена като "предварителна"??. Защото червената руска армия продължава да превзема - боевете продължават - Латвия е окупирана на 10 май, а Чехия е окупирана от руснаците чак на 11 май.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 януари

Овен Днес ще бъдете изкушени от хазартни действия. Мислите, че късметът е на ваша страна. Най-разумно е да не се впускате прекалено в ...

Последно в Актуално