Номинираният за "Оскар" филм "Пещерата" ще бъде представен в програмата на 24-тия София Филм Фест

8128
Номинираният за "Оскар" филм "Пещерата" ще бъде представен в програмата на 24-тия София Филм Фест
Снимка: iStock/Guliver

Филмът ще бъде излъчен премиерно в програмата на авторитетния телевизионен канал ден след фестивалния си дебют, на 14.03 от 22 часа

Определян като един от най-добрите филми на 2019 от The New York Times, Los Angeles Times, National Public Radio и The Washington Post, номинираният за „Оскар“ и носител на Наградата на публиката в Торонто „Пещерата“ бе представен за първи път пред телевизионната аудитория в САЩ на 25 януари. Паралелно с пътуването му по фестивали, чрез National Geographic той ще достигне до любителите на документалното кино в 172 държави на 43 езика. Определян от критиците като „безпрецедентен“ и „невероятен“, филмът „Пещерата“ „представя живота на един сирийски ангел“.

Две награди от Берлинале 2020 в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест

„Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер получи специална награда на журито в секцията „Encounters“ – ...

Начело с двукратно номинирания за награда „Оскар“ режисьор Ферас Фаяд („Last Men in Aleppo“), „Пещерата“ е вълнуващ портрет за смелост, издръжливост и женска солидарност. За обсадените цивилни граждани в разкъсваната от война Сирия надеждата и безопасността се намират под земята, в тайна подземна болница известна като „Пещерата“, където главната лекарка и педиатър д-р Амани Балур и колегите ѝ Самахер и д-р Алаа са извоювали правото да работят наравно със своите колеги мъже по начин, който би бил немислим в потискащата патриархална култура на повърхността. Следвайки жените, които се борят с ежедневните бомбардировки, с хроничен недостиг на доставки и консумативи и непрекъснатата заплаха от химически атаки, „Пещерата“ рисува портрет на смелост, устойчивост и женска солидарност, който буди възхищение. Филмът представя един непоколебим поглед към сирийската война и някои от нейните жени-герои.

„В ролята си на сирийски кинорежисьор съм си поставил за мисия да хвърля светлина върху живота на сирийския народ и жестокостите, които и до днес продължават да се случват в моята страна“ – споделя Ферас Фаяд. – „В д-р Амани видях надежда и станах свидетел на това как се бори със стереотипите и предразсъдъците, които управляват нашето общество, докато лекува пациенти при ужасяващи обстоятелства. Нейната история трябваше да бъде разказана и съм много благодарен на National Geographic, че я споделя с толкова много хора.“

Филмът предизвиква важни дискусии сред различни общества из целия свят. Към момента се очаква над 6000 души да се включат в кампанията #StandWithDrAmani и да посетят близо 100 прожекции в училища, библиотеки и обществени центрове в над 60 града по света. Допълнителни материали, които ще подпомогнат и задълбочат диалога и ангажираността на зрителите ще бъдат достъпни за всички, които са вдъхновени от историята на доктор Амани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com