Как звучи Вселената - като птича песен

154666
Как звучи Вселената - като птича песен
Снимка: Thinkstock

Ако решите да крещите в космоса, никой няма да ви чуе. Ако искате обаче да научите как звучи Вселената, Андрю Уилямс от Центъра за космически изследвания към университета на Лестър, Великобритания, ще ви отговори - като птича песен, пише в. "Дейли експрес".

Уилямс е използвал събрани от сателити и космически апарати данни, за да генерира невероятния звук, който човек би чул, ако настрои радио в дълбокия космос.

Полюсите на Слънцето се разменят

Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 11 години. Полюсите разменят местата си в кулминацията на слънчевия цикъл,...

Най-завладяващият запис е "Птичи хор призори" на електрони, сблъскващи се с горната част на земната атмосфера. Звукът наподобява песен на скорци призори през пролетта над клокочещ поток, примесен с дълбоки басови импулси от Слънцето.

Вселенската песен е записана от сателита Клъстър II на 9 юли 2001 г. с помощта на приемник за дълги радиовълни.

Уникалните записи са събрани в колекция "Траектория", представена в университета на Лестър. Андрю Уилямс сега планира да демонстрира невероятната сбирка на турне.

Експертът обяснява, че сигналите са извън обхвата на човешкия слух и се е наложило да понижи височината им и да ги филтрира, за да станат чуваеми.

Милиарди планети, подобни на Земята, може да са обитаеми

Милиарди планети в нашата галактика с размерите на Земята, движещи се в орбита около слънца, подобни на нашето, може да са обитаеми, ...

Друг интересен запис е на ритмичните слънчеви импулси, уловени от космическия апарат "СОХО". Те обаче са били толкова приглушени, че се е наложило Уилямс да увеличи височината на тона 40 000 пъти. И тъй като звукът се повтаря на всеки пет минути, експертът е ускорил записа 42 000 пъти, за да възпроизведе 40-дневни импулси в няколко секунди, съобщава БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос