Лилия Абаджиева: Идеята за бунта е част от младостта

20516
Лилия Абаджиева: Идеята за бунта е част от младостта

Гастролът на Хасковския театър "Иван Димов" в столицата завършва днес с "Анархия в Бавария" на сцената на Младежкия театър. По този повод в ефира на "Преди всички" по БНТ прозвуча интервю с режисьорката Лилия Абаджиева.

Фасбиндер ме привлече с начина на писане на текстовете си за театър. Той има една саморазрушителна природа, самоунищожителен талант. Пиесата се занимава с една фантастична ситуация.

София - театрална столица за седмица

На 27 март по традиция се отбелязва Световния ден на театъра. На този ден Съюзът на артистите в България връчва ИКАР - най-престижните ...

Самият автор определя жанра на пиесата като „наивна фантастика”. Едни млади правят революция след революцията и обявяват Бавария за социалистическа анархистична държава. Авторът преследва идеята за свободата.

Възможно ли е всички ние, които копнеем за свободата, да приемем анархията, която е липса на правила.

Като едно запушено съзнание у нас стои представата за анархията с рушене, с вандализъм. Нищо такова няма. Социалната философия на анархията предвижда всеки да е получил точно това, от което има нужда, всички материални необходимости да са удовлетворени.

От друга страна това е една утопична представа за възможността на хората и обществото сами да контролират живота си, нагоните си. С това се занимава Фасбиндер. Той търси отговор на въпроса - доколко човек може да опази мечтата, с която живее и да съхрани хармонията в равновесие. Оказва се, за съжаление, че това не е възможно.

Не мисля, че е важно къде работиш, а с кого и какво правиш, разкрива режисьорката Абаджиева. Работила съм в Хасково и съм направила един спектакъл преди десет години. Това е моето второ завръщане в Хасково, каза режисьорката.

В Москва пролетта ще дойде с три български пиеси

  Днес в центъра "Мейерхолд" под режисурата на руски театрали ще бъдат представени "Вчерашни целувки" на Юрий Дачев, "Апокалипсисът ...

Тя изрази задоволство, че пиесата на Фасбиндер ще се играе точно на сцената на Младежкия театър, защото спектакълът и по дух е млад, и актьорите, които участват в него са изключително млади, някои от тях са завършили НАТФИЗ само преди една година.

С много от тези, които в момента са лицето на българския театър, сме "пораснали" заедно. Мисля, че най-младите, които сега прохождат в театъра, идват със завидна ерудиция, със завидно отдаване, нещо което респектира, каза тя.

В интервюто Лилия Абаджиева тълкува идеите на Фасбиндер за свободата, залегнали в спектакъла и отнесени към българската реалност:

Идеята за бунта е почти неотменна част от младостта. Не мисля, че българите са анархистични по природа. Мисля, че тази идея е по-близка на младите.

Всички ние видяхме болестите и гангрените на това да бъдем свободни. Разрушението на много нива е провокирано от самите нас, то е вътре в нас.

Мила Искренова чете по свой начин "Дневникът на Дракула"

Tова е тази тъмна част от нас, която ни привлича и плаши, заявява за БГНЕС хореографката Мила Искренова за своя авторски спектакъл "Дне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com