Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

21 май 2024, 14:06 часа • 1536 прочитания

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 млн. домакинства да са енергийно бедни. Енергийната бедност е пряко свързана с икономическата бедност заради доходите в България. Тази прогноза направи Минчо Бенов, национален директор на фондация „Хабитат“ България, която работи за преодоляване на енергийната бедност в България в рамките на климатичните механизми и политики на ЕС за подкрепа в интервю за БНР.

„През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, както и разработена наредба за прилагането. А какво не се направи? Не бе избрана или определена институция, която да отговаря за картографирането на енергийно бедните, за да се види кои домакинства са бедни, не са разработени механизмите, с които ще бъдат подпомагани домакинствата“, отбелязва той какви стъпки трябва да се направят, за да се включат домакинствата в енергийния преход.

ОЩЕ: Кой е енергийно беден? Правителството одобри наредба

Бенов напомни, че в момента приключва втората фаза по Националния план за възстановяване и устойчивост на националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.

Снимка: Община Бургас

„Досега са одобрени 305 домакинства за саниране на жилищата им. От кандидатствалите 3 000, в първата фаза, 2700 не успяха да се класират и има голямо разочарование“, посочва той и напомня, че програмата претърпя промени в посока, че се изисква 20% съфинансиране от собствениците на жилищата, което е причината за по-нисък интерес.

Според него посоката да се иска самоучастие е изключително правилна. „Не бива нищо да се прави без пари. Това е ангажимент на собствениците, но защо не обезпечихме финансовите инструменти за домакинствата, които не могат да си позволят съфинансиране, с дългосрочни безлихвени заеми“, смята Бенов.

ОЩЕ: Евростат: Близо 2 млн. българи са енергийно бедни

По думите му облекченията на процедурата за поставяне на възобновяеми източници на енергия за домакинства, е в правилната посока.

„За източници до 20 kW административните процедури ще бъдат много облекчени. Доскоро дали ще правиш соларен парк, или ще си сложиш на парапета на балкона слънчеви батерии, процедурите бяха едни и същи. Сега са облекчени и се третират като преместваеми обекти. Нужно е проект и да се уведоми общината за проект за възобновяеми източници за домакинства, за произвеждане на енергия за собствени нужди“, заяви директорът на „Хабитат“ България.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес