Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

21 май 2024, 05:55 часа • 40082 прочитания

На днешния ден - 21 май 2024 г. - повод да празнуват имат Константин, Елена, Елисавета, Елица, Коста, Костадин, Костадинка, Станимир, Станимира. Честит имен ден!

Името Константин идва от латински и означава "постоянен" - constans.

Името Елена идва от старогръцки. Неговото значение не е еднозначно, но се свързва с „избрана", ярка"; също така подлежи на тълкуване като "светлина", "огън", „искрящ“, „светъл", „блестящ“, „сияен", „слънчев", „избран", „огнен".

Имен ден днес, пълен списък на именниците през 2024

На 21 май православната църква почита паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. Константин се смята за първият християнски римски император. Царица Елена - неговата майка, отива на поклонение в местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Също така построява няколко манастира.

Нестинарството представлява танц с боси крака върху жарава и според традицията нестинарите играят най-често вечерта в деня на свети Константин и Елена. Датата на църковния празник съвпада с някогашния древен култ към слънцето по нашите земи. Смята се, че който прескача огъня на днешния ден - ще бъде много здрав през цялата година.

На този ден в чест на св. Константин и майка му св. Елена жените пекат обредни курбани. Това се прави, ако някой от семейството е бил тежко болен или е имал премеждия в живота. Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии и ще имат щастлив живот.

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Желая ти океан от любов, море от здраве и едно малко островче без грижи! Бъди много усмихната, силна, обичана!

***

Желая ти да бъдеш здрава, все така целеустремена, името да ти носи късмет, а семейството и приятелите да те карат да се чувстваш като най-щастливият човек на света!

Честит имен ден, мила!

***

Честит имен ден, приятелко! Бъди непозната, за да си интересна, бъди недостъпна, за да си желана! Ако говорят нещо лошo за теб не се ядосвай! Щом говорят, значи завиждат, а щом завиждат значи има за какво. Знай си цената, но не се продавай! Пожелавам ти това от все сърце заедно с много здраве, щастие, късмет и любов!

***

Ти си стихия – не забравяй това! Светът има нужда от твоя огън и от твоят (женски) чар!

Честит ден имен ден!

***

Бъди все така красива, весела игрива, бъди винаги засмяна и в искри обляна, бъди нежна и добра и се отдай на любовта! Честит имен ден!

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес