Преп. Теофан избрал монашеството пред богатството

4406
Преп. Теофан избрал монашеството пред богатството

Днес църквата отдава почит на Св. преподобни Теофан Изповедник.

Преподобни Теофан се родил в Цариград през VІІІ век в семейството на знатни хора, които били роднини на император Константин Копроним.

Църквата почита Свети Софроний Врачански

На днешния ден Българската православна църква почита Свети Софроний, патриарх Врачански. Свети Софроний Врачански, известен и със свет...

Останал рано без баща Теофан, той бил поверен на грижите на императора, който, съгласно желанието на майката, го сгодил още като малък за дъщерята на един от най-знатните сановници на империята. По такъв начин от най-ранни години земното величие било дял на Теофан. От баща си той наследил богатството и знатността на рода. Достойнствата му спечелили всеобщо уважение - за него бил отворен пътят към почести и слава, но младият Теофан останал равнодушен към тези предимства. Сърцето му горяло само от любов към Бога и той желаел единствено да се посвети на служение Господу, като се отрече от всички световни радости, защото ги смятал за опасни за душата.

Той грижливо изучавал закона Господен, помагал на бедните, но не могъл да изпълни своето намерение да се отрече от света, понеже се боял да не би да огорчи майка си, която желаела да го ожени. Теофан изпълнил нейното желание. След женитбата той разкрил пред съпругата си своето желание да се отрече от света и да живее в бедност, труд и любов към Господа.

Младата жена на Теофан изявила пълна готовност за това. Насън и двамата видели ангел, който благословил тяхното намерение. Срез дворцовото великолепие, обкръжени от разкош и суетни удоволствия, благочестивите съпрузи водели живот, всецяло предаден на Бога, изучавали Неговия закон, изпълнявали Неговите заповеди и пазели душевна чистота.

Те раздали имота си и приели монашеството. Теофан се занимавал с преписване и разпространение на книги. Участвал в VII Вселенски събор в гр. Никея. Заради почитането на светите икони преподобни Теофан бил изпратен от император Лъв III на заточение на остров Самотраки.

Голяма Задушница преди Великия пост

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) българи християни извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com