X
 
 

18 изумителни факта за пандите

1255 0
18 изумителни факта за пандите
Снимка: Thinkstock
Голямата панда, или на кратко панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял бозайник от семейство Мечкови, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Храни се предимно с бамбук. Разпространена е в Китай, обявена е за национално съкровище. Обитава планинските бамбукови гори.

Пандите са известни като най-симпатичните мечки и просто няма как да не ги харесаш - те будят винаги усмивки на умиление с красивите си муцунки. В Китай, където живеят пандите, те са известни като бамбукови мечки, както и като тибетски планински мечки. Китайското наименование на пандата - сюнмао, означава котка-мечка.

История на пандата

Смята се, че пандите са се появили много отдавна - още преди 8 милиона години. Преди векове пандите са обитавали над 29 500 квадратни километра площ, а днес се среща на много по-малка площ - около 6000 квадратни километра. Пандите обитават бамбукови гори, тъй като се хранят с тези растения. Пандата все още е най-слабо изучената мечка в света, тъй като води прекалено скрит начин на живот. В продължение на десетилетия учените спорели дали пандата е мечка или трябва да бъде причислена към енотите. След много генетични тестове станало ясно, че пандата има общи гени с мечките, а не с енотите.

В Китай пандите са със статут на национално съкровище. В зоопарковете по света, където живеят панди, тези животни пристигат от Китай като временни обитатели на клетка в чужда зоологическа градина, а след това се връщат обратно в родината си. Наемът на една панда е стотици хиляди долара на година. Бебетата панди, които се родят в чужд зоопарк, са собственост на Китай. Днес в дивата природа има не повече от 1600 панди. В зоопарковете в Китай, където живеят стотина панди, се води сериозна борба за оцеляването на вида, което се постига с появата на бебета панди след събиране на подходящи родители.

Виждате ли животно на тази картинка?

В Западна Европа пандите стават известни през XIX век. Тогава огромен брой от тези красиви животни става жертва на ловци. Ловът на панди е бил забранен през 1962 година. В Китай убийството на панда може да бъде наказано със смъртна присъда. Много голяма рядкост е да се срещне панда в дивата природа. За съжаление строежите, заради които се унищожават бамбукови гори, са причина за намаляване на броя на пандите в дивата природа.

Любопитни факти за пандите

1. Голямата панда е много по-голяма от вашето плюшено мече.

Пандата изглежда пухкаво и сладко мече, когато търсите снимки в интернет. Но е много по-голяма, отколкото си мислите.

Възрастната панда тежи повече от 45 килограма и може да бъде дълга около 1,5 метра!

2. Пандите са добри в катеренето на дървета и могат да плуват.

Те са добри катерачи на дървета. Могат да се катерят по дървета от 7-месечна възраст. Гигантските панди са мечки и както другите мечки те могат да плуват.

3. Малките панди са розови, а после стават черно-бели

Пандите се раждат приличащи на бебешки язовци - без козина, розови и слепи. Емблематичният черно-бял цвят идва по-късно, след около три седмици.

Не всички гигантски панди са черно-бели! Някои са кафяви и бели, но те са много редки.

4. Пандите са мързеливи - по цял ден ядат и спят

Почти през целия ден пандата спи и яде. Ако искате да ги видите в зоопарк, най-добре е да станете рано, така че да ги видите, когато те са активни.

Те прекарват цели 14 часа в хранене на ден, а останалата част от времето си прекарват в сън.

В природата гигантските панди спят от 2 до 4 часа между двете си хранения.

5. Възрастна панда може да изяде 12–38 килограма бамбук на ден!

Възрастен с тегло 45 килограма (а пандите могат да достигнат 150 кг в плен) прекарва цели 14 часа в хранене. И може да яде от 12 до 38 килограма бамбук на ден.

Любимата храна на пандите е бамбукът. 

6. Пандата може да качи 28 килограма на ден!

Пандите могат да надебелеят с 28 килограма на ден, хранейки се само с бамбукови клони.

7. Пандите имат месоядни зъби, но ядат бамбук и плодове.

Пандите ядат предимно бамбук, но понякога си похапват и някакъв плод, а могат да ядат и месо.

Пандите обичат да похапват сладко

Освен бамбук, пухкавите панди обичат да похапват и сладко, пише Ройтерс. Любимият бамбук на пандите съдържа малко захари. В експеримен...

Въпреки че все още имат остри зъби и храносмилателния тракт на месоядците, те нямат енергия да гонят нещо и ловуват, така че плячката им на практика ще трябва да кацне в устата им или да бъде ранена и твърде бавна, за да избяга.

8. Пандите раждат през август.

Пандите обикновено се раждат през август, тъй като месеците за чифтосване на пандата са март до май, а бременността е от 3 до 5 месеца. Този период е толкова дълъг, защото бебетата започват да се развиват пълноценно в утробата на майката едва когато тя намери достатъчно храна.

Женските произвеждат основно две потомства, но само по-силното оцелява в природата. Малчуганите остават с майките си 18 месеца, преди да тръгнат сами!

9. Гигантски панди предпочитат да бъдат сами.

Семействата на Пандата не живеят заедно. Те са самотни, като всяка женска има добре определен диапазон. Мъжките обикновено живеят разделно, с изключение на краткия размножителен период (март до май), когато се състезават за женско внимание. Женските отглеждат малките сами.

Пандите използват рева си, за да се разпознават

Гигантските панди използват рева си като форма на идентификация и могат да разпознаят себеподобните си на разстояние от близо 20 метра,...

10. Пандите не спят зимен сън.

За разлика от повечето други мечки, пандите не спят зимен сън. През зимата те се отправят по-надолу по планините за по-топло време.

Една от причините е, че те ядат най-вече бамбук, което не им натрупва достатъчно мазнини.

11. Праисторически панди са живели преди 2 милиона години.

Вкаменелостите на пандите са датирани на възраст между 1 и 2 милиона години. Някога пандите са били широко разпространени в целия Китай. Сега те живеят само сред природата в отдалечени райони на тибетските предпланини на Китай.

10 изумителни факта за хипопотамите

Хипопотамите са вид едри бозайници от семейство Хипопотамови (Hippopotamidae). Достигат на дължина до 4,5 м, а на височина – до 1...

12. Пандите имат 6 пръста за хващане на бамбук.

Пандите имат 6-ти пръст на петите на предните лапи.

С допълнителните си "палци" те могат да маневрират бамбука във фини форми за пури за ефективно хранене.

13. Пандите обичат да облизват мед и желязо.

Казват, че пандите имат склонност към мед и желязо. Наистина изглежда, че им харесва да облизват всякакви парчета храна от металните си купи, дори да завъртат купата в двете си сръчни лапи.

14. Гигантските панди растат до между 1,2 м и 1,5 м и тежат между 75 и 135 кг.

21 интересни факта за слоновете

Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни. Традиционно са признати два живи вида слонове - Африканския слон и Индий...

Учените не са сигурни колко дълго живеят пандите в дивата природа, но в плен живеят до около 30 години.

15. Пандите не ръмжат и не издават звуци, характерни за останалите видове мечки.

По време на общуването си пандата издава звуци, които приличат на грухтене, блеене и лай.

16. Пандата е толкова голяма, че на практика няма естествени врагове в природата.

Единственият й враг е снежният барс, който атакува само стари панди или малки мечета.

15 факта за лъвовете, които трябва да знаете

Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от четирите представители на род Пантери. С тегло, достигащо до 250 килограма, той се н...

17. Въпреки че ловът на панди е забранен, козината им се продава много скъпо - тя струва от 60 до 100 хиляди долара на черния пазар.

18. За съжаление тези красиви мечки са застрашени и се смята, че само около 1000 остават в дивата природа.

Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да ги защитим!

Недостатъци на пандата

Единственият недостатък на пандата е, че тя изяжда голямо количество бамбук, за да оцелее. Това понякога води до унищожаване на малки бамбукови горички.

За да не се стига до това, постоянно се засаждат нови бамбукови гори, за да може да се поддържа популацията от панди.

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com