3 правила за отлична памет и техника за бързо запомняне

20638
3 правила за отлична памет и техника за бързо запомняне
Снимка: iStock/Guliver

Техниките за запаметяване на информация далеч не са нови, но малко хора ги използват. С тяхна помощ можете перфектно да подпомагате когнитивните си способности, включително паметта. Често в обикновения живот количеството памет е достатъчно, но когато трябва да усвоите много информация, това създава трудности.

Разходът на енергия е огромен, а ресурсът далеч не винаги е достатъчен. Това може да е свързано с обучение, професионални дейности. Точно в такъв момент трябва да приложите удачни техники за запаметяване. Всички тези практики се основават на три основни правила. Те са фундаментални и влияят върху ефективността на мнемотехниката от всякакъв вид.

Храни за концентрация и памет

1. Разбирането е по-важно от зубренето

За да запомни нещо, мозъкът трябва да разбере какво е заложено и да идентифицира, да изгради връзки по логически план. Това, което разбирате, се запомня много по-бързо, но се опитайте да запомните несвързан набор от думи или букви. Мозъкът сравнява информацията със съществуващия тезаурус - база от знания и опит. Ако има връзка, всичко се съхранява в паметта, ако мозъкът не я намери, ще отнеме много повече време да се лута.

Мнозина са забелязали този факт в училище, когато запаметяваха поезия - ако има неразбираеми думи и фрази, е трудно да ги запомните. Важно е първо да разберете за какво става въпрос, след което да се опитате да го поправите в паметта. Тогава за мозъка ще бъде лесно да изгражда асоциации.

Ако не искате да губите време нерационално, опитайте се първо да прочетете текста, подчертайте трудните места. Получете знанията, които ви липсват - и след това започнете да запаметявате. Времето, прекарано за придобиване на нови знания, е компенсирано от сравнително бързо запомняне. Мозъкът ще фиксира информацията много надеждно и за дълго време.

Страхотни методи за подобряване на паметта и запазване на концентрацията

2. Изграждане на взаимоотношения

Понякога трябва да запомните нещо, в което е трудно да се търси смисъл, например формули, таблици, непознати символи. За да направите това по-бързо, изградете връзки между частите, които съставляват общата картина. Във всеки набор от символи и знаци винаги има модел. Това е, което трябва да се открои, това е ключът. Ако шаблоните са подредени, тогава една част се свързва лесно с друга и целият информационен блок лесно се усвоява. Запомнянето на картина без идентифициране на взаимоотношения е изключително трудна задача.

3. Безусловно спокойствие

Нивата на стрес имат много негативен ефект върху способностите на паметта. Тези две понятия са пряко свързани. Съответно, ако се притеснявате, запомнянето на нещо ще бъде доста трудно. Прибързаността е истинският враг на вниманието и без внимание паметта също няма да работи перфектно. Заключение - трябва да поддържате спокойно състояние, за да ускорите мисловните процеси. В този случай мозъкът работи по-ефективно и много повече.

В крайна сметка, за да запомните нещо, трябва да се съсредоточите, а стресът, бързането и други фактори са много разсейващи. Настоящият момент и внимателното потапяне в него е това, което трябва да се постигне. Обучението трябва да бъде бавно, да се провежда в спокоен режим.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com