Храни за концентрация и памет

10397
Храни за концентрация и памет
Снимка: iStock/Guliver

Храните за концентрация и памет са от съществено значение по всяко време от живота. Е, паметта е умствен капацитет, който дава възможност на субектите да записват, запазват и предизвикват преживявания като идеи, образи, чувства и други.

В случай на концентрация това се отнася и до състояние, чрез което човекът може да фокусира вниманието си върху нещо, без да се разсейва. Но с течение на времето както паметта, така и концентрацията могат да отслабнат, особено ако няма добра диета. Храната за концентрация и памет е от решаващо значение.

Трудно ви е да се концентрирате?

Случвало ли ви се лесно да се разсейвате или трудно се фокусирате? В днешния свят е лесно да се разсеете от това, което правите. Технол...

Съществува връзка между наднорменото тегло и някои когнитивни разстройства, включително загуба на паметта и способността да се концентрирате.

Това прави важно да се храните балансирано, за да избегнете излишните телесни мазнини и да се грижите за мозъка, за което е важно да изберете правилните хранителни вещества.

Тук ще споделим с вас някои от най-препоръчваните храни за концентрация и памет.

1. Черен шоколад: освен че е вкусен, той съдържа голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, които са важни за паметта, но трябва да избягвате да ядете какъвто и да е вид шоколад, защото някои може да съдържат добавени захари или наситени мазнини. Тогава ще се получат по-скоро отрицателни ефекти. Предпочитани трябва да са тези, чиито процент на какао е висок. Също така тези шоколади, които имат аромати или добавени захари, трябва да се избягват.

2. Включете Омега-3: за мнозина омега-3 е "храна за мозъка", тъй като се смята, че може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. В допълнение, омега-3 помага на мозъка да работи по-добре и да забавя влошаването му.

Ароматите, които ще подобрят работата и концентрацията ви

Сред ароматите има и такива, които са способни да подобрят значително концентрацията ни, както и да ни помогнат да допускаме по-малко г...

3. Консумирайте авокадо и тиквени семки: авокадото помага на мозъка да получава лутеин, който също е полезен за зрението. При тиквата, изсушените й семки могат да се добавят към кисели млека или пюрета и също са полезни.

4. Малко куркума – също помага за подобряване на концентрацията; един грам е достатъчен.

5. Консумирайте каперси: тъй като съдържат полифеноли, които също са добра храна за мозъка; вкусните каперси могат да се добавят към рибни ястия или паста.

6. Консумирайте храни с антиоксидантни вещества: за да предотвратите влиянието на свободните радикали върху правилното функциониране на мозъка. Тези вещества могат да бъдат получени от някои плодове и зеленчуци.

7. Черно грозде и боровинки: Те са идеални, защото съдържат ресвератрол, който е важен за поддържането на невроните в добро работно състояние.

13 храни за мозъка, които влияят пряко на паметта и концентрацията

Червата и мозъкът са тясно свързани. В червата се синтезират хормони и невротрансмитери, които влизат в мозъка и засягат когнитивната ф...

8. Малко кафе: тъй като съдържа кофеин и антиоксиданти, които помагат за добра концентрация и добро състояние на бдителност. Кофеинът действа като блокира аденозин, химикала, който ви кара да се чувствате сънливи.

9. Ядки: те също са полезни за концентрацията, благодарение на здравословните си мазнини, които освен че помагат за регулиране на храносмилането, осигуряват антиоксидантни ползи, които не само са от полза за мозъка, но и помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Ядките се препоръчват и за избягване на невродегенеративни заболявания и запазване на добра памет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com