6 аюрведични навика, които ще подобрят живота и здравето ви

1085
6 аюрведични навика, които ще подобрят живота и здравето ви
Снимка: iStock

Аюрведа е древен индийски лечебен метод, който се основава на холистичен и балансиран подход към здравето. Цялата му теоретична и практическа част е изградена около три доши, или енергии: вата, питта и капха, които съществуват във всеки човек. „Инструкциите за използване на Аюрведа“ описват всичко - от храна до практики и обучение. За тези, които искат да знаят повече, днес в съвременното информационно пространство е събран огромен материал.

Ще се ограничим до прости и разбираеми промени в диетата, тренировките и процедурите за грижа за кожата, които бързо ще помогнат за промяна на качеството на живот. Включването им в ежедневието ви ще изисква малко концентрация и воля. Ключът е балансът и способността да използвате това, което работи за вас. И резултатите няма да ви накарат да чакате.

Пийте вода със стайна температура

Нека не сочим с пръст, но всеки знае как в някои страни обичат да изсипват планини от кубчета лед в питейната вода. Забравете за това. Никога не пийте вода с лед и у дома дръжте кана с питейна вода на кухненската маса, а не в хладилника – гласи едно от първите аюрведични правила. Смята се, че студената вода „потиска храносмилателния огън“, което от своя страна води до лошо храносмилане и нисък метаболизъм, както и последващо натрупване на токсини. Така че отсега нататък решително преминете към вода със стайна температура (дори малко по-топла, ако е възможно). Когато водата не е ледена, е по-лесно да се пие през целия ден и вие автоматично увеличавате приема си.

Всъщност, когато поставите нещо мокро и студено в червата си, за червата ви е по-трудно да го усвоят, така че процесът се забавя. Препоръчва се да се пие вода около 20 минути преди или 20 минути след хранене, за да не се разреждат храносмилателните сокове или да се потуши този огън.

Аюрведа клиник Банско - детокс, лечение и подмладяване

Направете доброто храносмилане приоритет

Съгласете се, малко хора се замислят сериозно за храносмилането си, стига то да работи нормално и да нямате сериозни здравословни проблеми. Но ако наблюдавате ситуацията, ще стане ясно, че цялостното ни благосъстояние зависи пряко от това какво, как и кога ядем. Това е, на което е посветен огромен слой от аюрведични практики. Горещи подправки като джинджифил, канела, карамфил, дори черен пипер са силно препоръчителни (но не прекалявайте с тях). В допълнение, натуралните плодови сокове като лимон или лайм са полезни.

Има дори специална аюрведична смес за предварително храносмилане от пресен сок от лайм, натрошен джинджифил и мед, която можете да пиете преди хранене, за да задвижите храносмилането. Освен това има различни хранителни добавки, които помагат за повишаване на ефективността на храносмилането и усвояването - трябва също да ги разгледате по-отблизо.

Друга, може би по-важна практика е да знаете, че не всичко е еднакво полезно за всяка доша (и човек). Един от основните и любими „термини“ в Аюрведа е „зависи от човека“: повечето препоръки зависят от това какво се случва по време на определено хранене, в определено време и с конкретен човек. При всички положения обаче трябва старателно да дъвчете храната си, да ограничите приема на твърде мазни или течни храни (които потискат храносмилателния огън) и... да не се чувствате виновни, ако нещо не е наред. По-добре е бързо да излекувате стомашно разстройство, отколкото да пиете антидепресанти до края на живота си.

Аюрведа: хранене чрез мъдростта на Изтока

Практикувайте йога

Йога е неразделна част от Аюрведа и е изключително важна, защото се фокусира не само върху създаването на сила в тялото ви, но и върху целостта на вашите ум и тяло. Последователната йога практика ви позволява да прекарвате повече време „вътре“ във вашата парасимпатикова нервна система, а не само „вътре“ в симпатиковата нервна система (която е частта от тялото ни, която контролира реакцията на борба или бягство, в която повечето от нас обикновено се намират ).

Освен това йога просто ви помага да се чувствате добре. Няма по-еуфорично чувство от това след добър час по йога. И най-важното е, че отнема само няколко минути на ден. Буквално няколко основни асани позволяват да се съсредоточите върху тялото и ума си, като се отдалечите от външния шум. Обикновените седящи пози като герой и лотос отново са страхотни за нормализиране на храносмилането (и вече научихме колко важно е това!).

Изберете сезонна грижа за кожата

Аюрведа ни учи да бъдем внимателни към смяната на сезоните - и това се отнася не само за облеклото, но и за храненето и грижата за кожата. Аюрведа се основава на система от научни и практически знания, които се коренят в древни системи от вярвания относно структурата на човешкото тяло и тясната му връзка със средата, в която съществува. По този начин околната среда и сезонните промени по-специално могат да имат дълбок ефект върху състава на тялото и физиологичните процеси, от метаболизма до секрецията на хормони.

През зимата аюрведичните насоки за грижа за кожата се фокусират върху ексфолирането, докато през лятото, когато зачервяването и обривите се увеличават, се изискват охлаждащи съставки като алое, розова вода и сандалово дърво. През есента се сблъскваме с много проблеми, които се появяват със стареенето на кожата. По това време кожата ви трябва да бъде защитена от резки температурни промени - от прекомерна топлина и прекомерен студ. Освен това, това е най-доброто време да поглезите кожата си с допълнително хранене, така че да запази естествените си мазнини и влага.

Разтривайте кожата със суха четка всяка седмица и масажирайте с масла ежедневно. Идеята за ексфолиране на тялото не е нова (всъщност далеч не е нова). Сухото четкане е традиционна аюрведична практика, използвана за детоксикация на лимфната система, възстановяване и ексфолиране на кожата. Този ритуал подобрява кръвообращението и притока на кръв. Специалистите съветват да използвате суха четка от растителни влакна и внимателно да я движите по тялото отдолу нагоре и от периферията към сърцето, докато кожата леко се зачерви.

По-добре е да не използвате масло, докато се втривате, но след това лекият самомасаж ще бъде много полезен. Етерични масла като кипарис, хвойна и пачули помагат за задържането на течности, докато розмаринът, канелата и цитрусите подобряват кръвообращението.”

Яжте топла храна

Всеки човек се състои от три доши, въпреки че една от тях обикновено е доминираща. Диетата играе основна роля за поддържане на дошите в добра форма. Важна част от него е приемането на топла храна. Решаването на този проблем е лесно като беленето на крушите: всеки път, когато седнете на масата и избирате между салата и топло ястие, неизменно избирайте второто – лютото. Това ви помага да се наситите и отново подобрява храносмилането. Супи, яхнии, зърнени храни - всичко това трябва да бъде твърдо установено в ежедневната диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com