7 необичайни начина да се разхладите в жегата

1383
7 необичайни начина да се разхладите в жегата
Снимка: БГНЕС

Ако в жегата сте далече от морския бряг, със сигурност имате усещането, че нищо не може да ви разхлади така, както морския бриз.

Но дори и в този случай има 7 начина да се справите с дискомфорта, причинен от летните горещини. 

1. Охладете горещите си точки

Има няколко специални зони по тялото, където големите съдове се доближават до кожата и реагират по-добре на студ: това са шията, зоните зад ушите, китките, глезените, сгъвките на лактите и краката, ключицата. 

Използвайте мокра кърпа, пакет с лед или бутилка вода от хладилника. Приложете ледения компрес последователно за няколко секунди към всяка зона и само след секунди ще усетите вълна от свежест и прохлада, която залива тялото ви.

 2. Изберете дрехи от естествени материи

Откажете се от синтетиката, тъмните тъкани и прилепналите тоалети. Забравете за тесните дрехи, въпреки желанието си да сте облечени именно с тях, за да подчертаете фигурата си. В най-горещите дни е по-добре да изберете дрехи със свободна кройка.

Правилото е просто: колкото по-голям е размерът, толкова по-добре. Пространството между кожата и тъканта ще позволи на въздуха да циркулира, в резултат на което влагата от кожната повърхност ще се изпари по-бързо. По същата причина памукът е за предпочитане пред синтетика: той абсорбира влагата, вместо да я задържа по тялото. 

3. Използвайте освежаваща козметика

 Заложете на освежаващ мист, спрейове и термални води. Тези козметично средства овлажняват кожата на лицето и тялото ви, когато имате най-голяма нужда от хидратация. 
Заложете на душ гелове с ментол или екстракт от мента. Всички тези козметични средства помагат за освежаване за известно време и в същото време имат допълнителен ефект: някои намаляват отока, други облекчават възпалението, а трети стягат кожата.

4. Опитайте охлаждащи пачове

Това необичайно средство е изобретено в Япония през 1994 г., но днес се използва в много страни по света. 
Охлаждащите пачове действат като студен компрес и леко охлаждат кожата за 8 часа. Гелът в тях е с 80% съдържание на вода, която се изпарява при контакт с горещата кожа. Изпарението от своя страна охлажда кожната повърхност.

Охлаждащите пачове се използват при настинки, когато трябва да свалите температурата, а и не само: в горещ ден или след тренировка във фитнеса, те също помагат.

5. Охладете чаршафите си

Оставете чаршафите си за половин час във фризера. Но преди това ги поставете в найлонов плик, за да не се намокрят.

6. Освежете дъха си

Заложете на освежаващи бонбони с екстракти от етерични масла: евкалипт, ментол, канела, мента, копър, цитрусови плодове. Те не само ще освежат дъха ви, но и ще създадат усещането за прохлада.

7. Яжте пикантни храни и пийте горещи напитки

Чудили ли сте се защо в Турция пият горещ чай по всяко време на годината, а в Етиопия консумират горещо кафе в литри? Подобни пристрастявания към храната в горещите страни са се формирали преди много векове, защото именно топлите напитки спасяват от топлинен удар. 

Как работи този метод? 

Топлата напитка въздейства върху рецепторите в устата, които изпращат сигнал до мозъка за повишаване на температурата. Мозъкът задейства авариен механизъм за охлаждане: кръвта се движи по-бързо, кръвоносните съдове се разширяват, потните жлези се активират. 

Пикантните храни, като чили или къри, имат същия ефект, поради което топлите ястия са толкова популярни в Мексико и Индия, където хората рядко се оплакват от жегите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com