Безценни съвети за здраве на хирурга Николай Амосов

22612
Безценни съвети за здраве на хирурга Николай Амосов

Здравето е най-скъпото нещо, което притежаваме и се опитваме да запазим през целия си живот. Често пъти това зависи от самите нас и ние сме тези, които можем да си помогнем, когато организма ни отслабне или се появи проблем.

Това са много ценни съвети на един от най-добрите лекари.

1. Не се надявайте, че лекарите ще ви направят здрави.

Те могат да спасят живота ви, дори да ви излекуват от болест, но само ще ви заведат до старта, а по-нататък, за да живеете добре се надявайте на себе си. По този начин не омаловажавам могъществото на медицината – та аз й служа цял живот. Но също така зная много за здравето – на теория и на практика. По този повод мога да се похваля: вече година и половина провеждам със себе си експеримент – три часа физкултура с гири и бягане.

2. Лекарите лекуват болестта, а здравето трябва да придобиете сами с тренировки.

Чаша доматен сок облекчава симптомите на менопауза

Една чаша доматен сок на ден може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, според изследователи от Медицинския университ...

Защото здравето – това са "резервните мощности" на органите, цялата ваша физиология. Те са необходими, за да поддържате нормални функционални показатели – в покой и при натоварване – физически и психически, а също и за да не се разболеете, а ако се разболеете, по възможност да не умрете. Например, за да не се повишават кръвното налягане и пулса повече от един път и половина при физически упражнения или бягане, а задъхването да се успокои бързо. За да не се боите от течение, а простудите бързо да преминават сами, без лекарства. И въобще, за да работите добре, да спите добре, "да ядете и пиете" добре, както се казва.

Така че тези "мощности" не се придобиват с лекарства, а само с тренировки, упражнения, натоварване. И – с работа – търпимост към хлад, горещина, глад, умора.

3. Всеки знае какво е болестта: досадно разстройство на различни функции, пречещи да си щастлив и дори да живееш.

Причините също са известни: външни "вредности" (инфекция, екология, обществени трусове), собственото неразумно поведение. Понякога – вродени дефекти.

Потвърждавам: Силна е човешката природа. Поне в повечето хора. Наистина незначителните болести са неизбежни, но сериозните най-често са от неразумен начин на живот: намаляване на резервите в резултат на нетрениране. Външните условия като бедност, стрес и др. са на второ място.

Вижте къде в България има лечебни извори

България е страна, на чиято територия има много минерални извори. През вековете неведнъж е доказано, че живителната течност от различни...

4. Тренировката трябва да е разумна

Това значи постепенна, но упорита. Например, в упражненията бягане или ходене, трябва ежедневно да се прибавят от 3 до 5 % от постигнатото ниво, в смисъл на брой движение, скорост и разстояние, в зависимост от възрастта и състоянието на изходното здраве. Същото се отнася и за закаляването, излагането на слънце, дори и работата.

Мога да кажа, че същността на тренировките – това е режим на ограничение и натоварване. Това е моето хоби. Впрочем, нищо оригинално не съм измислил.

Има три главни пункта:

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com