Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата

2916
Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата
Снимка: iStock

Може да не ги помните, но всяка нощ всеки от нас сънува от три до пет пъти. Понякога сънищата ни са ясни - ваканции на слънце, тази така жадувана печалба от лотарията, завръщане на изгубен любим човек - но други ни оставят озадачени.

Още: Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Експертите не знаят точно защо сънуваме, но общото мнение е, че сънищата помагат на мозъка ни да обработва информация от ежедневието и да решава проблеми, които ни притесняват.

Какво искат да ни кажат сънищата

„Сънищата са подсъзнателно средство за решаване на проблеми“, казва Гордън Смит, медиум, автор и духовен учител. Може да си легнете с мисълта за нещо, например: „Ежедневният ми живот е скучен“, а след това, докато сънувате, мозъкът ви се опитва да намери решение. Тези отговори често идват като символи, така че може да не ги разберете веднага.

Например, ако сънувате, че сте сьомга, която плува нагоре по река и съпругът ви се опитва да ви хване в мрежа, това може да означава, че чувствате, че партньорът ви ви възпира по някакъв начин, спира ви да сбъднете мечта или да стигнете до следващата си цел в живота. „Ако сънувате редовно, вие търсите отговори. Те са там, за да ви помогнат да разрешите проблемите си“, казва Гордън.

Ако се опитвате да разберете сънищата си, Гордън препоръчва да ги запишете, за да можете да търсите символите. „Търсете неща като деца, хора, животни и забелязвайте чувствата около тях“, казва той. „Тогава се отдръпнете и погледнете цялото нещо като мозайката и се опитайте да видите как се отнася към живота ви.“

Да сънувате един и същ сън отново и отново може да е знак, че сте в разгара на тревожен период. „Повтарящите се сънища обикновено се случват, когато сте в някакъв поведенчески или емоционален модел, без да го осъзнавате“, казва Анна-Карин Бьорклунд, експерт по сънища и автор. „Вашите сънища може да са се опитвали да ви кажат преди, но не сте разбрали съобщението, така че то продължава да се повтаря, докато не осъзнаете какво се случва. Обърнете специално внимание кога се появява повтарящият се сън - какво се е случило в дните преди него? Нещо накара ли ви да се почувствате по определен начин?“

Често срещани сънища и как да ги тълкуваме

Летене

Опитът за летене може да се разглежда като израз на радост и крайна свобода и този тип сънища често се появяват, когато сте овладели ситуация или сте се издигнали над нещо. Както при всички сънища, помислете как сте се чувствали в съня, преди да го изследвате - да се страхувате от катастрофа е много различно изживяване от това да се издигате високо.

Да бъдеш гол

Голите сънища са страхотни за анализ на това как наистина се чувстваме със себе си. Гол сън, в който се чувствате неудобно или изложени, може да означава, че страдате от ниско самочувствие или сте направили нещо, от което се срамувате. Щастлив гол сън подсказва, че се чувствате удобно в кожата си и се чувствате уверени и здрави.

Да бъдеш преследван

Сънищата за преследване са често срещани и често са кошмари. Винаги обмисляйте кой може да е този, който ви преследва - може ли това да е аспект от вас самите, с който се чувствате неудобно? Преследването на мечти често ни показва, че живеем в отричане и има страх, с който не сме се справили.

Сънища за училище/изпит

Мечтите за връщане в училище често се появяват, когато не се чувстваме подготвени. Ако например ви предстои голямо събитие, не е необичайно да сънувате изпит, за който не сте учили. Запитайте се какво можете да направите, за да се подготвите и да се почувствате по-компетентни в ситуацията.

Вода

Водата обикновено представлява нашите емоции или несъзнателни мисли. Ако водата е чиста и спокойна, вероятно управлявате добре емоциите си, но ако е мътна и бурна, може да ви е трудно да се справите с нещо.

Минала любов

Хората в сънищата ви обикновено са отражение на различните части на вас. Сънуването на любовник често е знак, че се чувствате малко откъснати от стара част от себе си. Така че може би помислете за съживяване на старо хоби или дейност, която сте обичали.

Защо сънуваме кошмари

„Кошмарите са склонни да се появяват, когато сме игнорирали нездравословна ситуация в живота си твърде дълго“, казва Бьорклунд. „Лошите сънища са там, за да ви помогнат да преработите блокираните емоции и да признаете болката, така че се грижете за себе си и се опитайте да стигнете до дъното на това, което ви притеснява.“

Още: Учени разкриха какво се случва в мозъка, когато сънуваме?

Отпускането преди лягане може да ви помогне да успокоите ума си и да избегнете кошмари. „Много хора са нервни преди сън (дори и да не го осъзнават) поради липсата на контрол, когато се отдават на подсъзнанието си“, казва Гордън. „Изучаването на прости техники за релаксация като йога, тай чи и медитация може да ви помогне да се унесете в спокоен сън.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откъде извира река Места?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com