Учени разкриха какво се случва в мозъка, когато сънуваме?

812
Учени разкриха какво се случва в мозъка, когато сънуваме?
Снимка: Istock

Сънуването е полезно. Когато сънуваме, нашата креативност се включва, можем смело да визуализираме това, което бихме искали. Според научните данни сънищата допринасят за развитието на мисленето, което е необходимо за нестандартни решения на проблеми и генериране на интересни идеи.

Съществуват доста изследвания за това как сънищата помагат за трениране на паметта. Когато човек сънува, на физиологично ниво усещането за тревожност намалява и може да му стане по-ясно какво наистина иска. По този начин една мечта може да се превърне в цел, да мотивира и да даде енергия.

Осъзнато сънуване – каква е причината за този феномен

За какво да сънуваме и как да сънуваме?

Много книги са написани за начина, по който да сънуваме правилно. Основната част от правилата се свеждат до това, че е важно да опознаем по-добре себе си, така че мечтата да е индивидуална, да отразява истинските потребности на човека, а не стереотип, наложен от обществото.

Тези неща помагат на хората да разберат по-добре мислите си и да намерят нови начини за решаване на проблемите.

Изключително важно е, когато сънувате, не само да си представяте перфектната картина, но и да мислите за трудностите, които трябва да бъдат преодолени по пътя. Това ще ви помогне да не се разочаровате и да не си създавате непостижими цели. Като цяло реализмът на сънищата е много важен критерий, т.е. трябва да можете да си представите това, за което мечтаете, във връзка с вашата реалност, с начина, по който живеете сега, с това, което вече имате в живота си.

Друго правило е да отделяте специално време за сънуване. То може да бъде 10-15 минути или повече, но докато сънувате, не забравяйте за реалния си живот.

Не е за вярване, но сънуването ни помага за цели 6 неща

Какво сочат последните проучвания?

"Остра вълнова пулсация".

Това е сложният термин, който учените използват, за да назоват процеса на комбиниране на картини от миналото. Това се случва по време на сън или сънища.

Учените на примера на мишки изследвали активността на невроните в определена част на мозъка. Тази част се нарича зъбчат гирус на хипокампуса. В нея те забелязали изблици по време на прехода от сън, сънища към бодърстване. Това означава, че по време на сън или сънуване цялата информация преминава на заден план, но денталният гирус ни връща в реалността.

Защо това е важно?

Първо, помага да се разбере по-добре функционирането на асоциативната памет. Например даден звук се асоциира с дадено действие и го подтиква към него. Така, след като сме чули звука на светофара, ние тръгваме, въпреки че невинаги вдигаме очи към неговата светлина.

Второ, преминаването от едно състояние в друго е полезно за разбирането (и съответно за търсенето на лечение) на такива разстройства като посттравматичния стресов синдром и болестта на Алцхаймер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...