Готови салати: толкова ли са опасни?

812
Готови салати: толкова ли са опасни?
Снимка: iStock

Понякога искате да си купите готова храна, за да не губите време у дома. Но често тя изглежда подозрителна. Безопасни ли са салатите от супермаркетите и доставките? Как се извършва готвенето, транспортирането, съхранението?

Салатите от супермаркета са бърз начин да получите обилна храна с високо съдържание на фибри. Но дали са безопасни за здравето и могат ли да се консумират в големи количества?

Сготвените ястия винаги ли са лоши?

Все още се смята, че салатите, купени или поръчани от супермаркетите, са нездравословни. Това се дължи на възможното добавяне на нитрати и образуването на вредни бактерии. Тези хипотези не са подкрепени от научни изследвания.

Защо пърженaтa храна е толкова нездравословна?

Условия за безопасност на магазинните салати

Големите търговски вериги контролират качеството на продуктите и спазват изискванията за безопасност от Санитарно-епидемиологичната станция. Това е направено по следния начин: салатите се приготвят според продуктовата схема. Те могат да бъдат създадени както в супермаркета, така и доставени готови. Всички заготовки се нарязват и съхраняват отделно, след което получават своята маркировка. Срокът на годност на заготовките е от 12 до 36 часа.

Салатите се доставят ежедневно в супермаркетите в две форми: порции от 200-300 грама за продажба на дребно и големи порции от килограм за продажба във витрини. Срокът на годност на последния е 12 часа след отваряне на опаковката. След това салатата се изхвърля.

Правете това при замразяване на готвена храна - ще е свежа за дълго време

Какво ще кажете за артикулите за доставка?

Когато потребителят направи поръчка с експресна доставка, на всеки участък от пътя до чинията сервизът контролира зададената температура от 2-4 градуса, като в хладилник. Например, ако салата вече е направена за онлайн поръчка и куриерът не присъства повече от 15 минути, продуктът се връща обратно в охладената зона, така че да не се затопля. По време на целия период на доставка куриерите използват термо чанти, за да осигурят подходящи условия за съхранение.

Логистичната верига за доставка на салати на всеки етап предпазва продуктите от възможно разваляне. Всичко е обмислено до най-малкия детайл: каква температура чака салатата в колата, колко дълго може да стои продуктът извън хладилника и колко време може да стои на витрината. Не по-малко внимание се обръща на създаването на самите продукти и подбора на най-пресните съставки. По този начин порционните салати по тегло дори превъзхождат домашно приготвените, които могат да стоят няколко дни след празник в хладилника.

И така, прости правила, за да не се натъкнете на нискокачествена храна:

- изберете доверени вериги магазини или компания за доставка с добра репутация и голям брой купувачи (така че стоките да не застояват);

- ако е възможно, погледнете кухнята (често те са отворени) или поне витрина, плот - проверете поне визуално за чистота;

- проверете етикетирането на ястието;

- вижте как е доставена храната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com