Защо пърженaтa храна е толкова нездравословна?

2220
Защо пърженaтa храна е толкова нездравословна?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Трудно е да се устои на пържената храна. Всички обичаме поничките по панаирите, пилешкото и най-вече пържените картофи. Но ако знаете защо са толкова вредни за здравето, може би ще се откажете от всички тези изкушения.

ПЪРЖЕНАТА ХРАНА

Всички методи на готвене оказват влияние върху вкуса и текстурата на храната. Въпреки това едно от предимствата на пърженето и причината, поради която е толкова трудно да му се устои, е, че то просто прави храната по-вкусна и сочна. Пърженето в олио също така прави храната по-трайна, поради което е често срещан метод за приготвяне на преработени храни. За съжаление ползите от пържената храна са и причината тя да е нездравословна. Пържената храна е апетитна и удобна за приготваня. Точно заради това е лесно да прекаляваме с нея. Слагате картофките или месото и след 30 минути отивате и те са готови. Точно от там идва и израза заведение за бързо хранене. Консумацията на твърде много пържена храна обаче, рязко може да ви закръгли, да влоши здравето ви и дори може да съкрати продължителността на живота ви.

Митове за пържената храна

ЗАЩО Е НЕЗДРАВОСЛОВНА?

Не е тайна, че пърженето на храни е нездравословно, но може би се чудите защо. Освен че влияе на вкуса и текстурата, пърженето влияе и на хранителните стойности, особено на калориите и съдържанието на мазнини. Порцията ще удвои калорийната си стойност и ще увеличи процента мазнини в нея. Наднорменото тегло и затлъстяването са основни източници за здравни проблеми. Честата консумация на пържена храна увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Какво точно означава това? Няма безвредни неща. Дори водата е вредна, ако прекалим с нея, но ако консумираме разумно и сме физически активни, трудно бихме могли да усетим негативните страни на пържената храна. Въпреки това, препоръчително е да избягвате консумацията на такъв тип храни. 

С този уникален ТРИК ще забравите за пръските олио, докато пържите картофки

КОИ СА ПО-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ МЕТОДИ НА ГОТВЕНЕ?

Като се имат предвид недостатъците на пържените храни, може би се питате: "Кой е най-здравословният начин за приготвяне на храна тогава?". Е, имате много възможности, които не изискват специални умения или готварски инструменти. Печенето е прост и здравословен вариант за приготвяне на месо. Гриловането, печенето на скара и сотирането също са здравословни варианти за приготвяне на месо, пиле и риба.

Нови неочаквани вреди от яденето на пържени картофи

За да получите хрупкавата обвивка, която желаете, без калории и мазнини, може да инвестирате във еърфрайер. Можете да използвате въздушния фритюрник за приготвяне на пържоли, риба, пиле и дори пържени картофи. Ако нямате време или не можете да използвате кухненските уреди, това е най-доброто решение за вас. Слагате, пускате таймера и когато чуете сигнала, че храната ви е готова, сядате и ядете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com