Градът, който съхранява векове история

764
Градът, който съхранява векове история
Снимка: Actualno.com

Копривщица - град, съхранил историята на България. Градът е с население около 2500 жители. Цялата архитектура на този град е от стари къщи, калдъръмени улички, придружена с тиха атмосфера.

Името на този град идва от българската дума "коприва".  Това означава, че това е град на копривата. В миналото местността е изобилствала от коприва.

Копривщица е основан през 14 век, но сегашната архитектура на града е свързана с общото историческо развитие на българската възрожденска архитектура, когато след Освобождението от османското нашествие се наблюдава възраждане на българската култура и изкуство. В този град се заселили богати търговци, художници, политици и т.н. които са построили уникални къщи, днес много от тях могат да бъдат посетени като къщи-музеи.

Кой български град е носил името на Фердинанд?

През 1952 г. е обявен за единствения град-музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, в който има 388 архитектурни паметника, исторически, художествени и етнографски. Тоест, ако видите малкия размер на този град, създава впечатлението, че всяка къща е уникална и има своята културна и историческа стойност ... лукс, с който малко хора в Европа могат да се похвалят. Има няколко защитени територии в околностите, идеални за любителите на екотуризма и природата, където могат да се насладят на природата.

Пешеходните пътеки са впечатляващи през цялата година, дори и през лятото, защото зеленината на полетата е запазена благодарение на мекия климат в района.

Много стари къщи в града са оцветени в различни цветове, но с определена тоналност, която се повтаря. Запазена е естествеността, заедно с калдъръмените улици, потоците, които преминават през нея. Селската атмосфера на живота в нея, превръща разходката в Копривщица в истинско пътуване във времето. Навсякъде се вижда съхраняването на автентичността, която я заобикаля, а това веднага ни връща в миналото.

Възрожденските градове в България, които всеки трябва да посети

В града, освен стари къщи и красиви пейзажи, пътешествениците могат да посетят повече от четиридесет фонтана, построени в различни периоди от историята на града. Те са извадка от богатството на подземните води, които България притежава.

Друга забележителност са копривченските мостове. Има много сводести каменни мостове, построени на малки реки, които се вливат в река Тополница. Най-популярен е "Калачевският мост", известен като "Първата пушка".

Тук на 20 април 1876 г. проехтява първият изстрел, който поставя началото на Априлското въстание. Въстанието в Копривщица не завършва с победа, тъй като е потушено от османците и повечето от участниците са хвърлени в затвори или екзекутирани, но въпреки това то е началото на освобождението на България от турското владичество.

Когато се каже "Копривщица", с нея се гордеят всички българи. Това е българският град - музей, който е запазил автентичността от миналото. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com