Възрожденските градове в България, които всеки трябва да посети

19657
Възрожденските градове в България, които всеки трябва да посети
Снимка: Rosian Dermanski / CC BY-SA 3.0

Ако сте забравили значението на думата родолюбие, ако сте забравили славната ни история, ако не се наричате гордо българи, ако не вярвате, че България може, ако… Просто стягайте куфарите и се отправяйте с нас на урок по родолюбие, на пътуване из възрожденските градове в България – частици жива история – от онази славната, силната, несломимата България. България, която ще изпълни гърдите ви с гордост. Да потегляме.

Кои са възрожденските градове в България, които ще посетим?

Панагюрище

Edal / CC BY-SA 3.0

Градът е сред центровете на Българското възраждане, в които оживялата история разказва за борбите за свобода, за българщината, за силата на духа и за славното ни минало, до което всеки трябва да се докосне. Панагюрище е сред възрожденските градове в България, които трябва да посетите, ако сте прекършили корените си и сте изгубили родолюбието и гордостта от това, че сте българи, по пътя си. За жалост в Панагюрище няма да може да разгледате множество къщи във възрожденски стил, тъй като градът е печално опожарен по време на Априлското въстание и после издигнат отново, но тук всеки камък ще шепне истории, а всяка глътка въздух ще пълни гърдите ви с възрожденски дух, така че къщите няма да ви липсват особено.

В Панагюрище – един от възрожденските градове в България, които обезателно следва да посетите, е открито прочутото Панагюрско златно съкровище със златни съдове – ненадминат паметник на тракийската епоха. Не пропускайте да разгледате Историческия музей, Тутевата, Лековата и Дриновата къща и родната къща на Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня, из под чиито пръсти се родили бродериите върху знамето на панагюрските бунтовници.

Калофер

Ioana evgenieva / Public Domain

Като важен търговски и културен център по време на Възраждането, наричан „Алтън Калофер” (Златен Калофер), съвсем естествено градът се нарежда сред възрожденските градове в България, които задължително трябва да посетите. Историята и духът му са толкова богати и пропити с кръв, гордост и памет, че доказателства за тях може да откриете дори в горите около града. Калофер е рожденият град на едни от най-именитите български поети и революционери – Христо Ботев, чиито стихове и до днес палят огън във вените ни. Къщата на поета днес е мемориален комплекс  и един от най-интересните обекти за посещение в Калофер. Не пропускайте да се вдъхновите и да чуете повика на миналото ни, втъкан в традиционните местни черги, облекла и фестивални костюми, до които може да се докоснете в най-новия музей в града – „Калоферската къща на историята“. В целия град са съхранени възрожденската архитектура, традициите и бита, калоферските занаяти и традиционните местни специалитети – всички, очакващи вас, за да изпълнят с гордост от българщината в един от възрожденските градове в България, които задължително следва да посетите.

Карлово

Stolichanin / Public Domain

Не можем да говорим за България и славното ѝ минало, без да споменем Апостола на свободата. Частици от него ни очакват в Карлово – родния му град, където може да изгубите и преоткриете себе си в къщата му, превърната в музей „Васил Левски“, един от 100-те национални туристически обекта в България.

По време на Възраждането градът е важен център, в който се развиват занаятите – отглеждане на маслодайна роза, казанджийство, златарство, стъкларство, дюлгерство, обущарство, железарство. Не пропускайте да се докоснете до славната ни история, посещавайки историческите музеи в един от възрожденските градове в България, съхранили историята жива.

Копривщица

Vislupus / CC BY-SA 4.0

Градът е не само жива история, но и музей на открито със своите богати възрожденски къщи, които може да разгледате, посещавайки Копривщица – града на Каблешков и Бенковски – организатори и участници в Априлското въстание. Копривщица е и градът на писатели, поети, общественици, революционери, споменът за които пробужда гордостта на посетителите. Копривщица е един от най-ярките възрожденски градове в България, които задължително трябва да посетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com