Кой български град е носил името на Фердинанд?

32364
Кой български град е носил името на Фердинанд?

Имената на българските градове многократно са се променяли през годините. За някои градове са известни десетки стари имена, други са преименувани едва еднократно и за кратко като Варна например, която е носела името Сталин само в продължение на 7 години. Известно е и че български град е носел името на Фердинад. Кой е този град?

Град, кръстен на Фердинад? Кой е той?

Кутловица – някогашното селище в България, сега град, носещ името Монтана, е било кръстено на Фердинанд през 1891 година. Исторически извори сочат, че лично Фердинанд дал името си на селището, защото бил впечатлен от будните му жители. Името Фердинанд Кутловица носи до 1945 година, когато е преименувана на Михайловград.

Как Кутловица получава името Фердинанд?

Историческите извори сочат, че когато Фердинанд стъпва на българска земя през 1887 година, за да заеме престола, посещава редица български градове, сред които Видин, Козлодуй, Лом и Оряхово, Русе и Търново, Габрово, Казанлък и през Пловдив за София, като навсякъде е посрещнат тържествено – с триумфална арка, топове, черковни богослужения. Самият акт на заемане на престола се случва в Търново, където князът произнася и своята клетва по Конституцията. Как, кога и защо пътят му пресича Кутловица и дава възможност да се възхити на местните жители и да даде името си на селището е спорен въпрос. Бедна е информацията, оскъдни са историческите извори, достигнали до нас по този въпрос, който е важен и когато разглеждаме темата защо именно този български град е кръстен Фердинанд.

Знаете ли какво е старото име на Сливен?

Известно е, че кмет на селището по това време бил Генчо Георгиев, който посрещнал госта Фердинанд на трапезата си. Такива са сведенията, достигнали до нас и споделени от краеведа Марков, зает с  проучване на миналото на града. Известно е, че около 1891 година е открита гарата в селището – знаменито събитие, на което присъства и самият княз. Повечето исторически извори сочат, че селото става град благодарение на това, че се преименува на името на княза и така спечелва благословията му, а други сочат, че самият княз е дал името си на селото, възхитен от жителите му, от културата и образованието им, които били далеч от селския манталитет, от богатия пазар и трапезата, с която го посрещнали. Независимо от причината безспорен факт е, че този български град е носел името Фердинанд в периода 1891-1945 година. Така Кутловица съумява да стане град – нещо, към което селището се е стремяло и преди – още през 1883 година, но околните селища и по-скоро техните първенци и влиятелни личности възпрепятствали това. Като мотив посочили липсата на железница. И именно защото железница е открита по времето на Фердинанд и с личното му присъствие на събитието, село Кутловица става град и получава името Фердинад.

Други имена на Монтана през вековете

Градът многократно е преименуван през вековете от населението, което завземало земите и се разполагало върху тях. Най-старото име на Монтана е Монтанезиум. Римляните го кръстили и наричали така. Кутловица е следващото му име, което е славянско, поради което се счита, че е дадено на Монтана, след като славянски племена изместили римляните по тези земи и се настанили в котловината. Следват имената Фердинад, Михайловград, Монтана, като най-интересно и любопитно е именно името Фердинанд и начина, по който този български град го получава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com