Грешки, които допускаме при миенето на косата

1848
Грешки, които допускаме при миенето на косата
Снимка: iStock

Миенето на косата е било почти като ритуал в миналото, но днес е част от ежедневната грижа за общата ни хигиена. Сякаш няма как да сбъркаме при тази работа - щом косата е мръсна на вид и като усещане, най-добре да нанесем шампоан, балсам, да отмием и да върнем добрия вид на визията си.

Дали обаче има опасност да навредим на косъма при тази рутинна грижа? Защото косата ни е уязвима докато е мокра. С миенето трябва да се подходи много внимателно, за да остане здрава и красива.

Лъскава коса у дома – ето как

Това може да се направи с лесни грижи и спазване на някои правила.

1.    Косата не бива да се мие често - повечето хора нямат нужда от ежедневно измиване на косата. Прекалено честото третиране с измиващи средства изсушава косъма, а той започва да произвежда повече себум. При слаба и тънка коса миенето трябва да се прави през ден най-много. При гъста коса това се прави 2 пъти в седмицата.

2.    Разресване на косата се прави преди измиването - в търговската мрежа има много четки и гребени, предназначени за гъста, тънка, къдрава или права коса. Те вършат добра работа, но не бива да се прави грешка да се реши косата, докато е мокра. Тя става уязвима и може да се накъса. Затова се препоръчва да се среши преди миене, тогава не се скубе и шампоана се разнася добре при измиването.

3.    Ролята на скалпа при миенето на косата - когато косата се мие, често се дават много препоръки, но те рядко засягат скалпа, а това е погрешно. Масажът с върховете на пръстите, който е лек и нежен, не само отстранява мръсотията, но и масажира кожата като засилва циркулацията на кръвта. Този процес е в основата на растежа и заздравяването на косъма.

5 лесни трика за по-бляскава коса през лятото

4.    Хубаво измиване на шампоана - отмиването на почистващото средство е още една част от грижата за косата, на която не се отдава нужното внимание. А шампоанът или балсамът трябва добре да се отмият. Ако се пренебрегне тази нужда, косата може да остане суха, да стои тежка и да създава илюзия, че е омазнена. Това личи най-вече при тънката и слаба коса. Добре е да се избягва измиването с гореща вода. Топлата вода отмива по-бързо и цвета на боядисаната коса. Хладката или студена вода през лятото са по-добрият избор. Така тя ще остане хидратирана и блестяща.

5.    Вредата на балсама върху скалпа - скалпът сам произвежда достатъчно мазнина, която му е нужна. Няма нужда от повече мазни продукти, те ще предизвикат образуване на повече себум.

6.    По-добре косата да не се суши с хавлия - докато е мокра, косата по-лесно се заплита и скубе. Агресивното търкане с хавлията дава възможност за повече накъсване и увреждане. Най-добре косата да изсъхне сама. Може само да се изстиска излишната вода от нея, като леко се потупва с хавлиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...