Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направиш дома по-уютен през зимата

29 декември 2021, 10:20 часа

Зимата идва, неизбежно... Светлите часове вече са оскъдни, студът притиска в много райони на България и разбира се, след тежък работен ден мнозина искат да се приберат и да се заровят на дивана между одеялата. Зимата има много красиви неща, а декорацията е едно от тях. Разберете как да направите дома си толкова уютен, че да искате да презимувате до следващата пролет.

Напълнете дома си с одеяла и възглавници

Те са ключът към всеки дом през зимните месеци. Поради тази причина много хора възприемат студените недели като „дни на диван, одеяло и кино“. Накратко, нито одеялата, нито възглавниците могат да липсват в дом, който претендира за уютен, както в хола, така и в спалнята.

Обичайно е една къща да има няколко карета или диванни одеяла, разпръснати из хола, особено ако е семейство. Както обикновено, както прекарваме дните си, сгъвайки тези одеяла, за да ги оставим добре поставени в ъгъла, чакайки да ги използваме отново. Е, каква по-добра идея от това да имате малък шкаф-бюфет, за да ги съхранявате? Освен че ще спечелите място за съхранение, вие ще добавите чар към хола.

Не всеки има късмета да има камина вкъщи... Но тези, които имат, могат да я „реанимират“ и да я пуснат отново в експлоатация, дори и само в определени дни. Не може да се отрече, че отоплението на ток е по-чиста и по-удобна система, но не притежава очарованието на камината. Ще бъде като да се сбъднат онези филмови сцени, в които семейството се събира около огъня, за да се наслади на топлината и магията на пламъците му.

Пелетните печки са най-близкото нещо до камината, но с една голяма разлика: това е по-екологична алтернатива. Пелетите са биогориво, което се получава от горски остатъци, или от изсичане на гори, резитба и контролирана сеч, или от останки от дърводобивната промишленост. Има висока калоричност и е икономично гориво. Освен това печките правят пламък, така че имат чар, подобен на този на традиционната камина, но в модерен вариант.

През лятото дори не ви хрумва да сложите килим от вълна или плюш в хола, защото само като го погледнете ви става горещо. Но сега можете да го извадите от склада и да го върнете, ще видите колко е хубаво да го стъпите по него с боси крака!

Свещите, лампите и фенерите са от съществено значение в декорацията на всеки дом, както през зимата, така и през лятото. Въпреки това, със студа изглежда, че те предават повече топлина и насърчават онзи домашен дух, който ви кара да желаете да не се налага да напускате къщата и да се насладите на мигове на мир и спокойствие.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес