Как да не ни се омазнява косата през лятото?

2076
Как да не ни се омазнява косата през лятото?
Снимка: iStock

Посрещнахме лятото, но заедно с галещото слънце, златистия загар, дългите вечери край басейна или на плажа и дългоочакваната отпуска то ни носи и омазняване на косата – изключително неприятен проблем, нарушаващ цялостната визия.

Косата с мазни корени страда повече през лятото от нормалната или сухата коса. Последните се изсушават още повече и придобиват вид на слама от хлора в басейна и солта в морската вода, но защо мазната коса не става нормална през лятото, не се изсушава, а напротив – забелязва се по-бързо омазняване?

Увеличеното потене се отразява и на кожата на главата ви, която се омазнява по-бързо, правейки косата ви видимо мазна и замърсена. Сред темите, за които дамите търсят най-често информация през лятото, е как да не ни се омазнява косата, когато живакът в термометъра тръгне стремително нагоре. Омазняването е естествен процес и нито е възможно, нито е полезно да се опитвате да го спрете напълно, но може да ограничите щетите и да съхраните косата си свежа и чисто по-дълго дори в най-горещите летни дни с нашите съвети.

Как да не ни се омазнява косата през лятото - 9 полезни съвета

1.       Естествена красота

Пресата е пръв приятел на жените – придава блясък, прави гривата подредена и изглеждаща поддържана. Ако искате да запазите косата си по-дълго чиста обаче, следва да забравите за пресата през лятото или поне да я използвате много по-рядко. Всяко изправяне омазнява косъма, като това е особено валидно за пресите с масла. Оставете косата да изсъхне естествено, намачкайте с продукт за леки вълни и се насладете на естествената красота, ако не желаете мазни корени, залепнали за скалпа ви.

2.       Грижата – за есента

Забравете за тежките подхранващи маски и маслата за коса през лятото. Оставете тази цялостна грижа за зимата и се насладете на леки продукти, създадени специално за блясък и оформяне на мазната коса. Не утежнявайте с продукти, малкото е повече, когато говорим за мазна коса и търсим решение на въпроса как да не ни се омазнява косата през лятото

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

3.       Без силикон

Силикона в продуктите за коса, вложен в тях за мекота и блясък, той реално има и негативен ефект върху лятната ви прическа –запушва порите и така скалпът произвежда повече естествени масла, тоест косата се омазнява по-бързо.

4.       Внимание на краищата

Корените ви не се нуждаят от продукт, различни от шампоан, ако страдате от мазна коса през лятото. Балсам, грижа за косъма, маски нанасяйте само по върховете на косата и по леко по дължините, но далеч от скалпа.

5.       Тайно оръжие

Сухите шампоани правят чудеса с косата през лятото. Те попиват като гъба излишния себум и придават свежест, чистота и обем. Нещо повече – сухите шампоани увеличават времето между две измивания на косата, което е добре дошло за чудещите се как да не ни се омазнява косата през лятото.

Колкото по-често миете косата, толкова повече скалпът ще произвежда масла. Разредете тази грижа с помощта на сух шампоан – до 3 измивания седмично, като двете са традиционни, а едното е със сух шампоан. Не пропускайте да проверите дали сте го изчеткали от косата си обаче, тъй като ако стои като прах или пърхот не е по-красив от мазните корени, слепнали за скалпа.

6.       Спокоен сън

През нощта се потите в жегите, което е нормално и очаквано, но се отразява зле на косата ви – тя попива пот и себум от лицето и тялото ви. Ако ви вълнува въпроса как да не ни се омазнява косата през лятото, връзвайте косата преди сън. Така ще я предпазите от допир до изпотените лице и тяло и ще я запазите чиста и свежа по-дълго.

На какво се дължи ранното побеляване на косата?

7.       Красива коса в чиния

Звучи странно, но е факт. Внимавайте какво слагате в чинията си, ако се вълнувате как да не ни се омазнява косата през лятото. Залагайте на пресни плодове и зеленчуци, избягвайки мазни, тестени и сладки храни. Това ще допринесе и за по-красивата ви талия.

8.       Почиствайте не само косата

Не пропускайте четките и гребените, когато измивате косата си. Нежно ги почистете с вода с шампоан. Себумът, останал по тях, е тайната издънка защо се омазнява косата ви дори когато се грижите за нея по всички правила.

9.       Домати

Доматите не са само вкусен и полезен зеленчук за лятната салата. Те помагат и за чиста коса, която се омазнява по-рядко, нанесени като маска върху корените – в скалпа. Киселинната природа на доматите допринася за балансиране на нивата на pH на скалпа, а това помага да запазите косата чиста и свежа по-дълго и да намалите омазняването.

Внимание! Понякога не всичко е грижа и продукти за косата. Понякога проблемът идва от хормонален дисбаланс или друг здравословен проблем. Ако неприятната ситуация с бързото омазняване на косата продължава, не пропускайте да потърсите и здравословни причини за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com