На какво се дължи ранното побеляване на косата?

4541
На какво се дължи ранното побеляване на косата?
Снимка: Istock/Guliver

Ранното посивяване на косата, често наричано преждевременно посивяване, е състояние, което се проявява, когато косата започва да посивява или побелява преди очакваната възраст. Въпреки че посивяването на косата е естествена част от процеса на стареене, преждевременното му начало може да бъде причина за безпокойство и да показва скрит здравословен проблем. Разбирането на потенциалните причини и свързаните с тях симптоми може да помогне за изясняване на значението на ранното посивяване.

Един от основните фактори, допринасящи за преждевременното посивяване, е генетиката. Ако вашите родители или близки роднини са имали ранно посивяване, е по-вероятно да наследите тази черта. Въпреки това генетиката сама по себе си не обяснява всички случаи на преждевременно посивяване и е възможно да се намесят и други фактори.

Друга важна причина е оксидативният стрес, който се проявява при дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира с антиоксиданти. Хроничният оксидативен стрес може да доведе до изчерпване на меланина - пигмента, отговорен за цвета на косата, което води до преждевременно посивяване.

Някои медицински състояния също могат да допринесат за ранното посивяване на косата. Нарушенията на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, могат да нарушат нормалните процеси на пигментация на косата и да ускорят посивяването. Автоимунни нарушения като витилиго и алопеция ареата също могат да бъдат свързани с преждевременно посивяване.

Лекар: Яжте по 1 лъжичка от това, за да забавите побеляването на косата

Освен това недостигът на някои витамини и минерали може да повлияе на здравето и цвета на косата. Липсата на витамин В12, витамин D, мед или желязо може да доведе до преждевременно посивяване. Тези хранителни вещества играят жизненоважна роля в производството и поддържането на меланина и тяхната недостатъчност може да повлияе на процеса на пигментация.

Хроничният стрес често се посочва като фактор, допринасящ за широк спектър от здравословни проблеми, и преждевременното посивяване не е изключение. Прекомерният стрес може да наруши функцията на меланоцитите - клетките, отговорни за производството на меланин, което може да доведе до посивяване на косата в ранна възраст.

Учени: Ранното побеляване на косата издава тези заболявания

Макар че самото ранно посивяване е предимно козметичен проблем, то може да има психологическо въздействие върху хората, като ги кара да се срамуват от себе си или да се чувстват преждевременно състарени. Ето защо е препоръчително да потърсите лекарски съвет, ако забележите значително увеличаване на сивата или бялата коса в ранна възраст.

Ранното посивяване на косата може да бъде симптом на различни фактори, включително генетика, оксидативен стрес, медицински състояния като нарушения на щитовидната жлеза, хранителни дефицити и хроничен стрес. От съществено значение е да се разбере, че преждевременното посивяване често е многофакторен проблем и може да изисква цялостна оценка от медицински специалист, за да се определи основната причина.

Чрез отстраняване на първопричината, справяне с всички свързани здравословни състояния и възприемане на здравословен начин на живот, хората могат да бъдат в състояние да забавят или евентуално да обърнат процеса на преждевременно посивяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com