Как да ни е много по-добре през горещото лято?

1328
Как да ни е много по-добре през горещото лято?
Снимка: iStock/Guliver

11 съвета как да се разхладите, без да харчите твърде много вода и ток

Ето какво ни съветва архитектката и урбанистка Майра Роза от университета в Нови Южен Уелс, Сидни, Австралия.

1. Сменете климатика с вентилатор.

Колкото и топлинният комфорт, предлаган от климатика, да е много по-атрактивен по отношение на потреблението на енергия, ситуацията е точно обратната. Един климатик може да консумира от 120 до 240 kWh енергия, докато обикновеният таванен вентилатор използва само 28,8 kWh. Подовият вентилатор е още по-икономичен, със средно 15 kWh.

2. Подобрете ефективността на вашия вентилатор.

Лесен начин да използвате вентилатора за охлаждане на околната среда е като поставите вода или лед близо до устройството. За приготвяне на лед може да използвате бутилки, да ги сложите пред уреда и когато се разтопи, да използвате отново тази вода за собствена консумация или да повторите замразяването.

3. Предпочитайте вегетариански пресни (свежи) храни.

В много горещите дни самият организъм обикновено не реагира добре на тежки или богати на мазнини храни. Затова се възползвайте от възможността да ядете много пресни зеленчуци и плодове. Освен че хидратират и освежават, те са много по-практични и ще ви спестят часове готвене пред горещия котлон.

4. Намалете топлата вода за душ.

Какъв по-добър начин да се разхладите от това, да вземете добър душ? Тъй като е горещо, използвайте хладка вода. Това помага да спестите много енергия и дори ви предпазва от скорошно ново изпотяване след излизане от банята.

Как да помогнете на домашния любимец да се разхлади през лятото

5. Използвайте бутилка вода със спрей.

Заменете прекомерните бани и душове с бутилка със спрей на върха. По време на големи горещини само няколко впръсквания върху лицето, шията и врата са достатъчни, за да се освежите. Консумацията на вода при тази опция е минимална в сравнение с душ.

6. Дръжте вратите и прозорците отворени.

За да се възползвате от естествената вентилация, най-добрият начин е да оставите колкото е възможно повече пространство за вятъра да влиза и циркулира вътре в жилището. Оставете прозорците отворени, а вратата на банята отворена, когато се къпете, за да предотвратите натрупването на топлина. Но пък внимавайте да не настинете от течението!

7. Използвайте влажни кърпи преди лягане.

Ако жегата е толкова силна, че не може да се заспи, може би е време да прибегнете до стара и ефективна техника. Използвайте влажна кърпа, за да се покриете през нощта. Докато изсъхва, тя помага за охлаждане на тялото и осигурява повече комфорт за спокоен сън. Това може да се направи и с малки кърпички, поставени върху челото или врата.

8. Хидратирайте се.

Винаги имайте течности под ръка, но това не означава да пиете газирани напитки. Въпреки че са вкусни и почти винаги студени, те дехидратират организма. Затова използвайте вода, студени чайове и натурални сокове.

7 хитри трика за разхлаждане в горещините

9. Предпочитайте по-ниските етажи.

Ако живеете в град, опитайте се да прекарате възможно най-много време на долните етажи. От уроците по физика знаем, че топлият въздух се издига, докато студеният се спуска. По този начин в сградите освен, че слънцето нагрява най-много местата най-близо до покрива, топлината вътре също има тенденция да се настанява в тези пространства.

10. Избягвайте да излизате на много силно слънце.

По възможност избягвайте да излизате на улицата, когато слънцето е много високо и силно. Организирайте ежедневието си така, че физическите дейности да се извършват сутрин и в първата част на предиобеда или след 17 часа, когато слънцето отслабва.

11. Винаги носете чадър.

Ако излизането на слънце е необходимо поради някакви задължения, винаги носете чадър под ръка! Той е чудесен съюзник за разходки по улицата, а може да бъде и спасение, ако ви изненада лятна буря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com