Как да познаем фалшиви банкноти от 100 лева?

7742
Как да познаем фалшиви банкноти от 100 лева?
Снимка: iStock

Използваме банкноти от 100 лв от две емисии - през 2003 и 2018 г. Тези от 2018 г. са с допълнителни защитни елементи и леко се различават от първите. Банкнотите с номинална стойност 100 лв и от двете емисии, са в обращение.

Ето основните характеристики на банкнотите от 100 лв
Произведени са от висококачествена банкнотна хартия, тонирана в зелен цвят, с лаково покритие. Серийният номер се състои от две букви и осем цифри. Автор на дизайна на банкнотата е Кирил Гогов.

Лицева страна - изобразени са портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, заглавната страница на “До Чикаго и назад”, вертикално отпечатани текстове “Алеко Константинов” и “1863-1897” и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Обратна страна - изобразени са елементи, свързани с живота и творчеството на Алеко Константинов и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Как да разпознаем истинските банкноти от 100 лв?

Търсете за следните защитни елементи

Релефен печат - на лицевата страна са отпечатани изображението на Алеко Константинов, текстовете “Българска народна банка” и “сто лева”, числото 100, винетката от дясната страна върху холограмната лента и текст “100 лева” върху нея.

Осигурителна нишка - представлява тъмна метализирана нишка, вградена в хартията със светъл минитекст “БНБ 100”, наблюдава се от двете страни на банкнотата, когато се постави срещу светлинен източник. Нишката частично излиза от обратната страна на банкнотата и е с холограмен ефект.

Воден знак - ако насочите банкнотата срещу източник на светлина, от двете страни ще видите полутоново изображение на портрета на банкнотата и инициалите “БНБ”.

Банкнотите от 100 лева вече са повече от двадесетолевките в обращение

Холограмна лента - тя се появява според ъгъла на наблюдение. Представлява изображение на еделвайс или силует на Алеко Константинов в профил, редуващи се с числото “100” и минитекст “ЛЕВА”, които преливат в различни цветове при промяна ъгъла на наблюдение.

Регистър на проглед - правоъгълно шахматно поле, разположено в средата на дясната половина на лицевата страна на банкнотата. Ако се насочи срещу светлинен източник се наблюдава числото “100”.

Мастило с променящ се цвят - цветът на еделвайса, разположен в дясната половина на лицевата страна на банкнотата, се променя от лилав на зелен, ако се променя ъгъла на наблюдение.

Скрит образ - в долния ляв ъгъл в рамото от портрета на Алеко Константинов, се появява изображение на числото 100 при наблюдение под ъгъл.

Микротекст - на лицевата страна има хоризонтални линии с текст “Алеко Константинов”, годините “1863 1897” и “СТО ЛЕВА 100 ЛЕВА” във фона вляво от портрета, 2 вертикални линии вдясно от портрета с текст “Алеко Константинов”. На обратната страна сакото на Алеко Константинов е изцяло запълнено с микротекст.

Знак за незрящи граждани
В долния десен ъгъл на лицевата страна има релефно изображение на триъгълник, сочещ надолу и правоъгълник, чиято основа е по-късата страна.

Нови защитни елементи при банкнотите от 2018 г.

Емисията от 2018 г на банкноти от 100 лв съдържат някои допълнителни защитни елементи. Ето кои са те:

Допълнителен знак за незрящи граждани - състои се от 5 плътни и 6 тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Коя е най-голямата банкнота в България?

Холограмна лента с оптични ефекти - при промяна на ъгъла на наблюдение се редуват изображения на еделвайс и профила на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко, детайл от паметник на Алеко Константинов, който променя цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета и обемно триизмерно изображение на числото 100.

Мастило с оптичен ефект - числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект. При промяна на ъгъл ана наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Осигурителна нишка - вградена е в хартията и частично излиза от обратната страна със светъл повтарящ се текст “БНБ 100” и с динамичен шахматен ефект, също променяйки цвета си. Изображението на повтарящия се текст “БНБ 100” се чете от лицевата страна срещу светлинен източник.

Воден знак с висока резолюция - при поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата. 

Източник: Сайт на БНБ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?
Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Какво да направите, ако приятелят ви е достатъчно голям, но може да ви бъде баща? Приятели и роднини те гледат накриво, защото гаджето ти е по-близо...