Коя е най-голямата банкнота в България?

26581
Коя е най-голямата банкнота в България?
Снимка: iStock

Използването на различни монети от европейски и по-далечни страни в България след Освобождението създава хаос, пораждащ необходимостта от въвеждане на единна местна валута. 1880 година  е рождената за нашата национална парична единица – „лев“, като първите ни монети са от 2, 5 и 10 стотинки, отпечатани година по-късно в Англия.

От 1885 година създадената Българска народна банка получава правото да издава банкноти, като първите са златните 20 и 50 лева, отпечатани в Русия. Българският лев години наред се печата в редица европейски страни – Англия, Русия, САЩ до откриването на Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в столицата ни, а чак след 1998 година – в печатницата на БНБ. Банкнотите се променят през годините както като номинал, така и като формат, изображение и изработка, водни знаци, цветове и защита. Знаете ли коя е най-голямата банкнота в България и кой е изобразен на нея?

Най-голямата банкнота в България като номинал

Когато обсъждаме коя е най-голямата банкнота в България от създаването на първите български банкноти, следва да уточним дали визираме формат и размери или номинал. Най-голямата банкнота в историята на България като номинал е емитираната през 1997 година банкнота с номинал 50 000 лева, на чието лице са изобразени Св.Св. Кирил и Методи от паметника пред Народната библиотека в София, а на гърба – аксимиле от „История славянобългарска“. Банкнотата е отпечатана в Германия по проект на Кирил Гогов и е в обръщение до деноминацията – до края на 1999 година. Размерите ѝ са сравнително скромни в сравнение с тези на някои от по-старите български банкноти.

142 години български лев: Историята на българските пари

Най-голямата банкнота в България като размер

Ако разгледаме историята на българските банкноти и се поинтересуваме от техния размер, ще забележим, че повечето от банкнотите в миналото са били с осезаемо по-големи размери от тези днес. Сред банкнотите с най-голям формат са:

-          Емисия 1903 г. „Орлов“ с номинал 500 лева и размер от 119 х 186 мм., отпечатана в Русия.

-          Емисия 1903 г. „Орлов“ с номинал 100 лева и размер от 112 х 175 мм., също отпечатана в Русия.

-          Емисия 1903 г. „Орлов“ с номинал 50 лева и размер от 172 х 109 мм., отпечатана в Русия.

-          Емисия 1903 г. „Орлов“ с номинал – 500 лева, злато, формат – 203 х 128 мм., също отпечатана в Русия.

-          Емисия 1916 г., номинал 50 лева с размери 170 х 110 мм. и банкнота с номинал 100 лв. с размер 185х120 мм., които са едни от най-големите банкноти на Царство България и в историята ни като цяло. Отпечатани в Германия в Берлин.

-          Емисия 1917 г., номинал 50 лева, формат 172 х 100 мм. и номинал 100 лв., формат 188х117 мм., отпечатани в Германия в Лайпциг.

-          Емисия 1924 г., номинал – 5000 лева, формат – 195 х 92 мм., банкнота с лика на Ботев, отпечатана в Държавната печатница в София.

-          Емисия 1929 г.,  номинал – 5000 лева, формат – 200 х 105 мм., с лика на цар Борис III, отпечатана в Англия.

-          Емисия 1938 г., номинал – 5000 лева, формат – 200 х 106 мм., отпечатана в Англия.

-          Емисия 1942 г., номинал – 5000 лева, формат – 200 х 104 мм., отпечатана в Англия.

Банкнотите от 100 лева вече са повече от двадесетолевките в обращение

Прави впечатление, че през годините се е променял не само размерът на банкнотите, но и форматът им – хоризонтален, вертикален, променял се е цветът им, водните знаци, държавата, градът, в които са се отпечатвали, както и ликът върху тях. Разнообразието от банкноти в  историята ни е огромно, като размерът на банкнотите на Народна Република България и на Република България е бил осезаемо по-малък от размера на банкнотите на Царство България. Именно една от банкнотите на Република България – тази от 50 000 лева е най-голямата банкнота в България като номинал.

Коя е най-голямата банкнота в България като номинал днес?

Най-голямата банкнота в България в обръщение днес е с номинал 100 лева, на чието лице е образът на писателя Алеко Константинов, елементи, свързани с туристическото движение в България и заглавната страница на пътеписа „До Чикаго и назад“, а на гърба – елементи, свързани с живота и творчеството на талантливия български писател. Размерът ѝ е 141 х 79 мм., а преобладаващият цвят е зелен.

Банкнотата в обръщение днес у нас с най-малък номинал пък е 5 лева, след преустановяването на употребата на банкнотите от 1 и 2 лева и замяната им с монети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com