Как да премахнем неприятния мирис от тялото ни?

2361
Как да премахнем неприятния мирис от тялото ни?
Снимка: iStock

Потенето е нормален процес, но създава притеснения у много хора. Всъщност самата пот няма мирис, а причините за отделяне на неприятна миризма от тялото могат да зависят от редица фактори. Важно е да открием първопричината, а след това да намерим и начини за справянето с нея. Понякога тя е предизвикана от храната, която консумираме, от начина ни на живот, от някои медикаменти и т.н. 

Определени медикаменти

Знаем, че лекарствата имат странични ефекти, като те се проявяват в зависимост от отделния организъм. Ако страдате от лош дъх, замислете се дали не приемате определени медикаменти, които могат да го причинят. Сред тях са например контрацептивите, които могат да причинят сухота в устата, а от това и неприятен дъх. 

Храни, които засилват неприятната миризма от тялото ни

Някои храни

За неприятната миризма на тялото може да е отговорна и храната, която приемаме. Първите, които веднага ви идват на ум, вероятно са лукът и чесънът, но има и много други подправки, мазнини и пържени храни, чиято миризма се поема от нашето тяло. Възможно е ние да не я усещаме, но хората около нас да я. Винаги по време на готвене използвайте аспиратор или проветрявайте, за да избегнете тези нежелани последствия.

Месото също може да причини неприятна миризма, но тук е строго индивидуално. Някои от съставките на месото се усвояват по-трудно от нашия организъм и се предизвиква неприятна миризма на кожата. Според вегетарианците, те много лесно могат да разпознаят хората, които ядат месо, защото имат специфичен аромат на кожата.

Поради лошо храносмилане

Ако страдате от запек, е много вероятно кожата ви да придобие неприятна миризма. Задържането на токсините в тялото повече от 3 дни ги предизвиква да се отделят от порите на кожата, което създава и неприятния аромат, а той понякога е доста остър. В такъв случай се опитайте да откриете причинителя на вашия запек и да се справите с този здравословен проблем.

Миризмата, която излъчва тялото ни може да сигнализира за смъртоносна болест

Инфекции на пикочната система

Ако имате инфекции на пикочната система, те също могат да причинят остра и неприятна миризма, която се отделя от порите на кожата. Важно е да уринирате редовно и да не задържате течностите и токсините в тялото си, въпреки болката, която изпитвате при наличие на определени инфекции. 

Стрес

Съществуват редица изследвания, които доказват, че стресът е една от основните причини за неприятния мирис на тялото. Високите нива на тревожност повишават и хормона на стреса в организма - кортизол. Той предизвиква обилно изпотяване, а когато потта се “слее” с бактериите по кожата, се отделя и неприятната миризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com