Миризмата, която излъчва тялото ни може да сигнализира за смъртоносна болест

21117
Миризмата, която излъчва тялото ни може да сигнализира за смъртоносна болест
Снимка: iStock/Guliver

Много хора се чувстват неудобно заради миризмата на тялото или дъха си и се стремят да я прикрият с дезодорант, парфюм или вода за уста. Но само прикривайки миризмите, хората биха могли да игнорират сигналите за сериозни здравословни проблеми.

Усетете дъха си

Забелязвате ли как дъхът ви мирише на плодове? Това може да е не само от прасковата, която сте обядвали, а по-скоро много сериозно медицинско усложнение на диабета.

При това състояние тялото ви не създава енергията, необходима за правилното функциониране, и използва мастните киселини като гориво, като натрупва киселинни химикали ( кетони) в кръвта. Една такава киселина, ацетон, причинява плодовата миризма. DKA може да бъде значителен здравословен проблем, дори да се стигне до диабетна кома или дори смърт. Ако забележите миризмата заедно с  други симптоми  като много суха уста, затруднено дишане и коремна болка, добре е незабавно да потърсите вашия лекар.

От другата страна на дихателния спектър, лошата миризма може да бъде предупредителен знак за недиагностицирана сънна апнея, особено ако миете редовно зъбите си. Сънната апнея кара дишането да спре и отново да стартира, докато спите и прави устата ви много суха, често срещана причина за лош дъх. Състоянието оставя страдащите хронично уморени и също така съществува по-голям риск от диабет, инсулт, сърдечни заболявания и загуба на паметта. Ако имате добра зъбна хигиена, но все още се събуждате с лош дъх, може би е време да поговорите с Вашия лекар.

Кожа

Твърде силната миризма на кожата може да е признак на кожно заболяване.  Гангрена, която е умираща тъкан, има една от най-отблъскващите миризми на гниещо месо.

Вътрешните здравни проблеми могат да доведат и до неприятни телесни миризми, като заболяване на черния дроб или бъбреците и хипертиреоидизъм, което може да доведе до прекомерно изпотяване.

Миризливи крака

Може да имате гъбична инфекция. Внимавайте за суха, люспеста кожа около пръстите на краката, зачервяване и обриви, които може да са признаци на стъпало на спортиста. Нелекуваният крак на спортиста може да доведе до бактериални инфекции.

Миризливи изпражнения: Това може да е признак на непоносимост към лактоза. Ако забележите, че вашите движения на червата или газовете са по-миризливи след ядене или пиене на млечни продукти, може да се консултирате с Вашия лекар, за да направите корекции в диетата си.

Остро миришеща урина: Ако забележите силна химическа миризма, когато уринирате, може да имате инфекция на пикочните пътища. Когато бактериите, обикновено Е. coli, навлязат в пикочните пътища и уретрата. Миризмата е един от признаците на високо количество бели кръвни клетки в урината, много надежден индикатор за инфекции на пикочните пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com