Храни, които засилват неприятната миризма от тялото ни

5098
Храни, които засилват неприятната миризма от тялото ни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяко тяло има специфична миризма, но тя може да се превърне в по-натрапчива и неприятна и поради някои други фактори. Може да зависи от начина ни на живот и хранене, прием на някои медикаменти, проблеми със здравето, хормонален дисбаланс и др. 

През летния сезон се потим доста по-обилно, но трябва да знаете, че потта няма мирис. Мирисът се появява, когато тя стане контактна с бактериите по кожата. Именно тези бактерии са определящи за миризмата, която се създава от тялото ни. Когато усетите рязка промяна в миризмата на потта или тялото си, е добре да потърсите лекарска помощ, защото вероятно има настъпили промени в здравословното ви състояние.

Храни, които засилват неприятната миризма

Някои диетолози споделят, че някои хранителни продукти определено оказват влияние върху телесната ни миризима и ако искаме да я избегнем, е добре да сведем до минимум консумацията им. Такива са например храните, богати на сяра. А други могат да бъдат някои подправки, пикантни храни, алкохол и кафето.

Тайната на човешката пот – какви вещества и съединения съдържа?

Храните, които съдържат сяра, са чесън, лук, зеле, броколи, карфиол и червеното месо. Ако консумирате чесън, тялото ви ще изхвърля силната му миризма в продължение на няколко дни, докато не се освободят напълно серните съставки от него. Прекомерната консумация на алкохол също влияе негативно върху телесната миризма, както и подправки като къри и куркума, а и някои лютиви сосове.

Фибрите също могат да допринесат за неприятна миризма, ако не се разпаднат напълно в организма ни. Те могат да блокират потните жлези и по този начин да се натрупат бактерии, отделящи неприятна миризма. 

Стресът също оказва влияние върху телесната ни миризма. Когато сме под сериозно напрежение ние се потим много повече и е възможна появата на не особено приятна миризма от тялото ни. В такива ситуации е най-добре да овладеете състоянието си и да се успокоите. 

За какви заболявания предупреждава необичайната миризма на пот?

Някои заболявания оказват влияние върху телесната миризма. Например страдащите от диабет имат сладникав дъх, тъй като в потта им има голямо количество кетони. Проблемите с бъбреците пък могат да доведат до амонячен мирис на кожата, а генетичните смущения - мирис на риба. 

Неприятен аромат от половите ни органи може да е индикатор за сериозни полови инфекции и заболявания, така че е задължителна спешната лекарска намеса за назначаване на подходящото лечение. 

Изкуствените материи също предизвикват неприятен мирис, както и лошата хигиена, разбира се. Лекарствените продукти например за болестта на Паркинсон и уринарни смущения, противозачатъчни и антидепресанти, хормонални лекарства също повлияват върху телесната миризма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com