Как да възпитаме детето си по метода на Монтесори

18996
Как да възпитаме детето си по метода на Монтесори
Снимка: iStock/Guliver

Може би се питате коя е Монтесори и защо нейният подход за преподаване е толкова популярен?

Известната лекарка и учител Мария Монтесори е живяла и работила в Италия, Испания, Холандия и дори Индия. До 26-годишна възраст, тя е една от първите жени-лекари в историята на Италия. Защитавайки необходимостта не само от медицинска, но и педагогическа намеса в живота на деца с увреждания в развитието, убедената католичка, създава метода на „научната педагогика“.

Тя ползва собствените разработки и материали от своите учители Итар и Сеген: световноизвестни френски лекари, които всъщност станали първите европейски дефектолози.

Какво представлява възпитание по метода Монтесори и защо е предназначен за деца?

Децата, признати за „нетренирани“, усвояват уменията да броят, пишат и четат по-добре и по-бързо от своите здрави връстници. Тогава и се взело решение да се адаптира и методиката за последните. И така през 1907 г. в Сан Лоренцо е открита първата „Детска къща“, която работи по системата Монтесори, а три години по-късно е публикувана първата книга по нейния метод.

Какво е същността на възпитание по метода Монтесори?

Основният принцип на педагогиката Монтесори е свободата на детето в неговите дейности, дисциплина и независимост. Наблюдавайки децата и въздържайки се от награди и наказания, учителите се опитват не само да създадат „обогатена“, среда за развитие, но и да ръководят този процес. Това става възможно, въз основа на индивидуалността и личната активност у всяко дете. Тоест позволявайки му да прави каквото му харесва и когато поиска.

Монтесори - развиване вниманието и концентрацията

Техниките на Мария Монтесори и нейните последователи, са предимно фокусирани, върху развитието на сетивата. Това включва всичко, от допир и слух, до това да се разграничат най-фините нюанси на вкус и мирис. Упражненията за трениране на окото, както и игри с геометрични фигури и числа, помагат на децата спокойно да преминат към абстрактни математически понятия. Така развитието на фини и общи двигателни умения, включва задачи за моделиране, заедно със специален „заряд“ за устни и език. Те са задължителни при подготовката на предучилищна възраст и за овладяване уменията за четене и писане.

Основният акцент при изпълнението на всички упражнения е върху развитие, вниманието и само мотивацията. В резултат на това децата получават почти всичко необходимо за формиране на своята интелигентност. За да развиете творческо въображение, умения за игра и комуникация, програмата трябва да е допълнена с разнообразни игри и творчески занимания.

Колко универсално е възпитанието по метода Монтесори за развитието на детето?

Първоначално методът е разработен за деца със специални нужди. Днес, последователите на Мария Монтесори успяват да го адаптират за обикновени и надарени деца, както и за възрастни, които искат да станат учители в часовете за Възпитание по метода Монтесори.

Ясно е, че универсални подходи в педагогиката, както и в други науки, не съществуват. Проучвания на психолози, педагози и лекари от различни години потвърждават, че ако стриктно се спазва принципите на метода, тогава такова обучение няма да донесе вреда на детето. Това важи, особено ако компенсира недостатъците му, като използва елементи от други подходи.

Съвременните деца нямат способността да задържат вниманието си върху дейността, която им харесва. Те не умеят да се противопоставят на разсейванията.

Възпитание по метода Монтесори позволява да създадете това умение с помощта на прости техники.

За да проработи метода е достатъчно да развивате бебето от ранната му възраст.

Редица експерти предлагат да дадете първите материали за концентрация само няколко часа след раждането. Това може да бъде много по-трудно от това да спрете да се карате на децата от предучилищна възраст за грешките.

Психолог: Интернет ограбва детството на децата

Интернетът може да бъде опасен за здравето на децата ни и дори да се стигне до развиване на зависимост. Това каза за Радио „Фокус...

Друг въпрос за защитниците в развитието на Монтесори се отнася до използването на електронни устройства в обучението. Сега ние сме буквално сме заобиколени от джаджи и пълната забрана за използването им няма да изглежда адекватна. Въпреки това, повечето преподаватели от Монтесори се придържат към нея.

По какво се различават родените Монтесори деца от връстниците си?

Много хора се изненадват, че в училищата и детските градини в Монтесори, децата от различни възрасти учат в един и същи клас и могат свободно се движат около него. Те независимо избират кои упражнения ще изпълняват. На пръв поглед изглежда, че при такива условия детето ще израства безотговорно и капризно или ще се развива нехармонично: в някои отношения, пред своите връстници, а в други - далеч по-назад.

Практиката показва, че децата от часовете в Монтесори (от 0 до 6, от 6 до 12 и от 12 до 18 години) изобщо не стават неконтролируеми. Напротив, най-често са много дисциплинирани и по-рано от другите се научават да си поставят цели и да ги постигат. Вярно е, че някои от тях, също могат да се противопоставят на външния контрол, особено ако възрастният налага своето виждане какво да "прави". Ако учителят е в състояние да предложи на такова дете опции, от които може да избере задача, обикновено няма конфликти.

При възпитание по метода Монтесори децата са оставени на собствените си интуиции - опасно ли е това?

В детските градини, работещи, според методологията, има учебни програми, ясни правила за поведение и схема за представяне. Свободата на децата се състои в избора на урока от предложените от учителя. Това, колко време ще отдели за неговото прилагане или повторение.

Психологът Калин Гайтанджиев: В България не е заложено да се отнасяме към детето като към личност

Националната стратегия за детето предизвика по-ожесточени спорове и от Истанбулската конвенция. Защо се случи това, от какво ги е страх...

Учителят, както и при всяка друга образователна система, трябва да се намеси, когато е необходимо, или да не се намесва, ако това позволява на децата да се справят самостоятелно със задачата. Същността в работата на учителя в този клас е да следи за съответствието на средата и условията на учене. Такива трябва да са съобразени с нуждите на детето, не той да ги променя, предлагайки нови задачи и упражнения или налагайки помощта си.

Могат ли родителите да се използват от възпитание по метода Монтесори самостоятелно?

Съвременните последователи на метода Мария Монтесори, често подчертават важността на индивидуалния подход към отглеждането на дете и като се вземат предвид неговите чувствителни периоди на развитие. Те смятат, че такъв е важен процес като вниманието, започва да се оформя от раждането. Следователно качеството му се влияе от условията, при които се случва раждането. Освен това, никой не може да знае личните характеристики на детето като неговите родители. На база тази гледна точка, дори има предимство, пред учителите с най-добро образование.

Всеки родител може да се научи да използва разработващи методи и материали, създадени за възпитание по метода Монтесори, без никакви затруднения.

Монтесори поставя любовта към науката и специалния „дух”.

Вярно ли е, че "след шест вече е късно"?

Църквата иска възпитание на децата с любов, но шамарите са право на родителите

Църквата иска възпитание на децата с любов, но шамарите са право на родителите Не сме за насилието в никакъв случай. Това обясни митро...

Монтесори започва от самото начало – от 0 до 3 години.

Много родители избират педагогиката Монтесори, защото разбират, че мозъкът на детето се развива до 6 години. Ето, защо и трябва да има време да му дадете максимални знания и умения, докато моментът не е пропуснат. Всъщност първите невронни връзки се появяват в мозъка на човешки ембрион още в петия месец от бременността и според някои учени с правилния начин на живот, могат да продължат да възникват до смъртта на този удивителен орган.

Темпът на развитие на нервната система у дете и възрастен е различен. Скоростта на формиране на невронните мрежи, рязко се увеличава веднага, след появата на малкия човек на света. Техният брой достига своя лимит с около 20-30 години. Тогава той започва бавно, но стабилно да намалява, поради отмирането на онези нервни пътища, които най-малко използваме в практическия живот. И така, колкото по-възрастни сме, толкова по-трудно ни е за всяко обучение. Въпреки това, никога не е късно да научим нови неща.

Могат ли родителите, които не са възпитатели, да заинтригуват детето?

Най-горещият въпрос за всички родители е: „Как да накарам дете да направи нещо?“ Честно казано, всеки добър учител знае това: ако възрастен извърши някои действия с удоволствие и ентусиазъм, изразявайки интерес, тогава повечето деца ще искат да опитат да направят същото. Вкъщи нещата са дори по-добри, отколкото в училище или детска градина, защото самата система Монтесори не осигурява на детето цел за развитие, а само начини.

Тя представлява адекватните цели на възпитанието и обучението, които могат да бъдат поставени само от самото дете в съюз с родителите му. Конфигурирано, това означава родителят да разбира нуждите на детето си и спокойно да му помага във всички начинания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com