Как да възпитате у детето си любов към ученето: 9 прости правила за родители

26687
Как да възпитате у детето си любов към ученето: 9 прости правила за родители
Снимка: Pexels

Родителите често очакват високи оценки и добри резултати от учениците, но си струва да се помни, че дългият и сложен процес на придобиване на знания е отговорност не само на детето, но и на самите родители и изисква тяхното пряко участие. Ето какво да направите, за да помогнете на детето си да обича да учи, да се справя добре и да се наслаждава на учебния процес.

Помощ при трудни задачи

Ученик на всяка възраст трябва да почувства подкрепата на родителите си и да знае, че определено ще му бъде помогнато, ако не може да се справи с нещо. В трудна ситуация е важно да бъдете търпеливи и да не крещите на детето или да ругаете. Да, някои неща ни изглеждат очевидни, но си струва да си припомним, че за едно дете това е нов материал, с който току-що се учи да работи.

Още: Кой е най-трудният език в света за научаване?

Когато говорим за неуспехи или лоши оценки, компетентната критика е много важна. Няма нужда да се карате за оценки, необходимо е да анализирате и обсъдите как те могат да бъдат коригирани, какво трябва да се направи за това. В същото време е важно да избягвате ценностни преценки като: „Беше зле подготвен!“, „Не завърши обучението си!“, „Разочарова ме“ и т.н. По-добре е да замените такива фрази с „Нека помислим защо е възникнала грешката“, „Нека да разберем и анализираме защо не работи“, „Как можем да коригираме ситуацията“. Тези твърдения ще помогнат на ученика да разбере, първо, че може да разчита на помощта и подкрепата на близките си, и второ, че всяка грешка може да бъде коригирана и няма нужда да се страхува да ги прави.

Ако постоянно се карате на дете, тогава стресът ще се натрупа в него, което означава, че желанието за учене ще изчезне, защото стресът пречи на децата да вярват в себе си и влияе негативно на мотивацията. Следвайте едно просто правило: без стрес - без нежелание за учене.

Помогнете да формулирате учебни цели

Необходимо е да се помогне на детето да развие положително отношение към ученето, както и разбиране за необходимостта и важността на придобитите знания.

Още: Кои са най-лесните езици за научаване?

Помогнете на детето си да формулира цели: Когато един ученик има цел, той или тя ще разбере по-добре защо се нуждае от образование и защо трябва да прекарва толкова много време в учене. Дори малък ученик има представа за професии, той мечтае за бъдещето си, може би вече има представа какво би искал да стане, така че е важно да говорите с детето за необходимостта и стойността на знанията, които получава. Когато детето ви порасне, е особено важно да обсъдите с него неговите цели и колко важно е образованието за постигането им. 

Мотивирайте детето си

Важно е да създадете правилната мотивация за учене у детето си. Мотивацията може да бъде вътрешна и външна, вътрешната мотивация идва с интерес и разбиране на по-нататъшни цели, а външната мотивация е много зависима от похвалата и насърчението на възрастните: важно е ученикът да чувства, че се справя добре, той се справя добре ( дори и не веднага).

За малък ученик преобладава външната мотивация, ученикът гледа на учителя като на идеал, той иска да докаже на своя учител и родители, че може да направи всичко, може да се справи с всичко. Ако в началния етап на учене детето не получава достатъчно похвала или ако родителите само отбелязват грешките му и се карат за тях, детето може да загуби вяра в себе си и в същото време мотивацията да учи. Важно е да се обясни на ученика, че всеки може да греши, че всяка грешка може да бъде анализирана и коригирана, като по този начин се създава баланс между грешките на детето и неговите успехи.

Още: Как да научаваме нещо ново всеки ден

По-късно, в юношеството, външната мотивация е частично заменена от вътрешна мотивация; именно на този етап е важно да се помогне на детето да формулира цели и да покаже възможни по-нататъшни пътища за развитие. В същото време с напредване на възрастта нуждата от похвала не изчезва, тя също остава външна мотивация и засилва вътрешната.

Заслужава да се отбележи, че мотивацията може да бъде и отрицателна. Например, ако използвате пари или обещание за закупуване на нова джаджа като мотивация, тогава детето ще се стреми да получи награда по всякакъв начин - често най-простият и не винаги с най-високо качество (измама, книги с решения, търсене на отговори в интернет), защото целта става нова джаджа, а не полезни знания и умения. Но ако внушите на детето си любов към ученето, постоянно говорите за цели и ги възнаграждавате и разбирате защо е необходимо, тогава мотивацията става положителна и желанието на детето да учи само ще се засили.

Насърчавайте хобитата

За човек на всяка възраст е важно да има любимо занимание/хоби, тоест занимание, което ще носи удоволствие. Наблюдавайте детето си и ако забележите, че има желание да се занимава с някакъв вид спорт или творческа дейност, подкрепете го: запишете детето си в секцията, насърчавайте развитието му в областта, която го интересува.

Още: Учим по-добре, ако край нас ухае на рози

Разбира се, понякога се случва децата бързо да се разочароват от някое хоби или да им стане безинтересно, може да искат да се занимават и с нещо друго. Това е абсолютно нормално, защото детето опознава света, търсейки нещо, което наистина ще му хареса. Основното е да не оставяте детето само на този етап и да му помогнете да намери нещо, което ще го завладее. Няма нужда да настоявате за заниманието, което избирате, дайте възможност на детето си да избере това, което му е близко. Само в този случай той ще може да постигне високи резултати и да се наслаждава на обучението си.

Не претоварвайте детето си

Всички искаме детето ни да води активен социален живот, да спортува, да бъде креативно, да има време да усвои училищната програма, да чете много и да получава допълнителни уроци. Но животът в такъв ритъм може напълно да обезсърчи интереса на ученика към всякакъв вид развитие.

Ако има твърде много клубове и графикът е твърде натоварен, тогава придобиването на нови знания и умения ще се превърне в рутина и ще предизвика само скука и желание за разсейване и почивка. Освен това това може да повлияе негативно както на мотивацията на детето, така и на неговото здраве. Не забравяйте, че всеки има нужда от време за почивка. Позволете на детето си просто да не прави нищо понякога. 

Още: Разберете защо детето не иска да учи

Създайте у дома благоприятна атмосфера за учене

Помислете за съвместни дейности за свободното време, които ще допринесат за развитието на детето, но в същото време ще бъдат наистина забавни, а не насилствено учене. Например отидете в интерактивен музей, организирайте вечер на настолни игри или гледайте заедно научнопопулярни предавания, намерете интересни експерименти по химия и се опитайте да ги повторите у дома.

Можете също така да превърнете семейното вечерно четене в традиция, изберете различна литература: както художествена, така и научно-популярна. Насърчавайте детето си да участва в измислянето и планирането на такива събития. Покажете, че ученето на нещо е забавно и приятно.

Бъдете пример за детето си

Не можете да възпитате у детето си любов към нещо, към което вие самите не сте страстен. Затова се опитайте да покажете на детето си интереса си към образованието: научете нови неща, четете, развивайте се, споделяйте новини, обсъждайте наученото, говорете за вашите открития и постижения в работата и не пестете изразяването на емоции. Ако детето ви види истинския ви интерес към учене и развитие, то определено ще иска да последва вашия пример.

Научете детето си да учи

Едно от най-важните умения, от които ученикът ще се нуждае в бъдеще, е способността самостоятелно да намира и анализира информация, с други думи, това е умение за учене. За да може детето не просто да тъпче нови неща, но съзнателно да се развива, трябва да му покажете как да прави това.

Един от начините за развитие на рефлексия може да бъде просто воденето на дневник. Попитайте детето си какво интересно или хубаво нещо му се е случило днес, какво е научило и му предложете да го запише в дневник, нека го прави редовно или поне от време на време. Способността да записвате информация и да я анализирате ще бъде много полезна при обучението.

Освен това насърчавайте детето си да бъде независимо. Ако училището ви помоли да подготвите проект, поканете ученика сам да избере тема, като покажете, ако е необходимо, няколко възможни варианта, изслушайте историите на детето и му задайте интересни въпроси, научете го да използва търсачки и преводачи, обясни как да намери необходимата му информация.

Интересувайте се от детето си: ако е необходимо, учете с него

Спомнете си ситуацията, когато водехте диалог, ентусиазирано разказвахте нещо на събеседника си, но той не ви слушаше и очевидно не се интересуваше от вашата история или изобщо от среща с вас. Как се почувствахте? Най-вероятно сте изпитали желание да напуснете или да спрете историята си, защото не е била интересна за вашия събеседник. Също и в отношенията с дете – ако то не вижда вашия интерес към живота му, към неговото развитие, тогава няма да иска да споделя с вас подробности от живота си. Ако дете тича при вас и ентусиазирано говори за рисунката, която е нарисувал в училище днес, отделете време за това, реагирайте емоционално, задайте му допълнителни въпроси.

Учебният процес за детето е време за развитие на много нови умения, като постоянство и дисциплина, концентрация, взаимодействие с другите и много други. Всички тези умения поставят основата на една бъдеща личност и влияят върху нейното по-нататъшно развитие и успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com