Как да научаваме нещо ново всеки ден

1933
Как да научаваме нещо ново всеки ден
Снимка: iStock

Много хора смятат ученето за активно начинание, което се провежда в класната стая с учител и домашна работа и тестове. Тази целенасочена форма на обучение е само един от начините за придобиване на знания. Всъщност ние усвояваме нова информация всеки ден, често неволно: най-добрият начин за съхранение на домати, най-бързият начин да стигнете до работа, предпочитаната играчка за дъвчене на кучето. Наистина е важно да си признаем огромното количество информация, която научаваме, без да го осъзнаваме.

Има разлика между записването на факти в паметта и ученето. Паметта се отнася до запазването на информация, докато ученето е дългосрочно придобиване на знания или умения чрез опит.

Ученето променя мозъка: съществуващите връзки между невроните - нервните клетки, които изпращат съобщения, сигнализиращи за всичко - от дишане до мислене се укрепват. Развиват се нови пътища между невроните. Повтарящото се излагане на дейност, като плетене или шофиране на кола, укрепва тези връзки и по този начин ние се учим. С течение на времето извикването на тези умения или спомени става по-лесно.

Тъй като остаряваме и вече не сме изложени на организирани настройки в класната стая, придобиването на свежи знания има стойност. Проучванията показват, че ученето по-късно в живота може да запази когнитивната функция, което се отнася до способността за придобиване на знания, разсъждения и манипулиране на информация - и тези, които са завършили колеж, са имали по-високи нива на когнитивна функция през 50-те си години, отколкото тези, които не са.

Усвояването на нови житейски умения в свят, базиран на технологии, помага на хората да останат независими. Ако не знаете как да правите онлайн банкиране и не живеете близо до банка, трябва да разчитате на някой друг да се справи с парите ви вместо вас. Ако не знаете как да използвате смартфон, много опции са затворени за вас, като например приложения за споделяне на пътуване.

Въпреки че ученето има големи ползи, може да бъде плашещо един ден да се осмелите да придобиете ново умение. Кои са най-добрите начини за учене? Колко ще струва? Има леки и безплатни начини да улесните ученето в ежедневието си – не е необходима класна стая.

Не е необходимо ученето да се случва в организирана среда

Потърсете възможности за учене извън границите на класните стаи и лекционните зали. Въпреки че образованието може и се провежда на тези места, ученето може да се случи навсякъде: когато четете страница в Уикипедия на телефона си, докато гледате видеоклип за това как да направите маса, след като следвате книга за начинаещи китаристи. Не забравяйте да проверите създателите на всички ресурси, които използвате. Авторът има ли опит в своя предмет? Много хора онлайн претендират, че са експерти, но се уверете, че притежават пълномощията, които да подкрепят репутацията им.

Как да подобрите паметта и повишите концентрацията си

До зряла възраст хората обикновено имат представа как и къде учат най-добре. Спомнете си предишното си образование или хобита. Схващате ли концепциите чрез проба и грешка? Усещахте ли овладяване на дадена тема, когато успяхте да я обясните на другите? Може би предпочитате да учите със собствено темпо с много практика по пътя. Помислете какво ще ви мотивира повече: учене сами или с инструктор. Някои хора предпочитат самонасочващи се инструкции със собствено темпо; други се вдъхновяват, когато са заобиколени от състуденти.

За евтини и ненужни образователни възможности потърсете вашето семейство или членове на вашата общност. Вашият съсед може да е майстор градинар и в замяна можете да го научите как да прави кнедли. Ако не ви достига време, за да се посветите на час по керамика, опитайте да учите заедно с децата си в различните им дейности.

Постоянно предизвиквайте себе си

Докато се установявате в рутина в живота, вие сте изградили този перфектен мозък за вашата среда и за видовете задачи, които изпълнявате. Вие сте умели и ефективни в задълженията и хобитата, които изпълнявате всеки ден. За да придобиете нови умения или знания, трябва да бъдете предизвикани. Това не означава, че не можете да се насладите на това, което учите, но трябва постоянно да се изравнявате. След като схванете конкретна песен на пиано, например, ще искате да преминете към друго парче или да практикувате по-сложни акорди.

Поради тази причина изследователите са склонни да сравняват ученето с упражнения. Фундаменталното при упражняването на мускулите е, че не правите едно и също нещо всеки ден. Научаването на ново умение или хоби или затрудняването на настоящото ви хоби потенциално може да забави когнитивното стареене, за разлика от правенето на нещо повтарящо се, като кръстословици. Това е едно и също нещо всеки ден.

Един от начините да се уверите, че напредвате е чрез обратна връзка. Инструктор може да коригира произношението ви, учител може да ви покаже къде сте сгрешили при даден математически проблем. Дори самонасочващото се обучение има вградена обратна връзка: Ако започнете да се занимавате с пчеларство с помощта на видео, но не произвеждате мед, това е ясен знак, че нещо се е объркало. Дори и с опити и грешки сами пак ще получите обратна връзка. Просто е от околната среда и е малко по-бавно от обратната връзка от инструктор. Борбата, грешките и „провалът“ са съществени части от учебния процес. Тези грешни стъпки са ценни форми на обратна връзка, от които можете да се поучите. На свой ред ще подобрите последващите си изпълнения - и това е учене. Ученето като цяло се случва, когато направите грешка и след това промените поведението си, за да се приспособите към това.

Възползвайте се от уменията, които вече имате

Ученето в зряла възраст означава да разчитате на умения, които сте придобили в миналото. Например, ако се обучавате на нов език, не е необходимо да учите отново понятията за думи и изречения и граматика, както би направило малко дете, докато бърбори първите си фрази. Ако вече знаете как да свирите на цигулка, свиренето на пиано може да е малко по-лесно, защото можете да превеждате от един инструмент на друг.

Тъй като всяка задача или хоби има своите тънкости, ще се спънете, когато старите ви умения не се превърнат добре в новия ви занаят. Отново, когато използвате знанията си по цигулка, когато се учите как да свирите на пиано, може да се объркате, четейки два музикални реда вместо един. Въпреки че не е много лесно, опитайте се да не се занимавате със собствените си мисли и да бъдете гъвкави, когато придобивате нови умения.

4 упражнения за подобряване на фокуса и концентрацията

Избийте информацията от главата си

Вместо да се опитвате да натъпчете знания, съсредоточете се върху вербализирането на това, което сте научили. Известно като практика за извличане, простото припомняне и отразяване на информация може да ви помогне да запазите тези подробности. Да си спомните какво сте прочели в книга вчера, да кажете на приятел нещо смешно, което сте чули в подкаст, да споменете какво сте яли за закуска – това е практика за извличане. Лесен начин да приложите практиката за извличане на информация е да запишете или да кажете на вашия партньор или съквартирант едно нещо, което сте научили в края на всеки ден. Това ще засили паметта ви и дългосрочното ви учене, без да отнема повече от 30 секунди и без никакви разходи.

Дори и да си мислите, че не сте научили нищо през този ден, най-вероятно сте научили: как да стигнете до работа от апартамента си, без да използвате GPS, на коя пътека можете да намерите зехтин в магазина за хранителни стоки, как да настроите проектор.

Преподаването на това, което току-що сте научили, на някой друг също е ефективен начин за учене. Организирането на свързани мисли в разказ, който има смисъл за вас, е по-лесно за запомняне.

Понякога се фокусираме върху вкарването на информация в главите си, като гледане на видеоклипове, ходене на лекции. Там, където се случва магията с ученето, е изхвърлянето на информация от главите ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com