Как се варят макароните в Италия – пасва ли на българския вкус?

10359
Как се варят макароните в Италия – пасва ли на българския вкус?
Снимка: iStock

Тайните на приготвянето на най-популярното италианско ястие в света – пастата, ни разкрива Мауро Москарди, експерт по италианската кухня. Той е израсъл в най-живописното кътче на Италия – областта Абруцо, която се слави с изисканата си кухня. Само да припомним: „паста“ в Италия се наричат всякакви тестени изделия като спагети, макарони, юфка, фиде и т. н.

Да се свари паста е лесно. Трудно е да я сварите вкусно. Всеки, дори най-незначителен, нюанс може значително да промени вкуса на ястието.

Проучете внимателно състава: добрата паста има високо съдържание на протеини - най-малко 12% на 100 грама продукт. Висококачествената паста трябва да съдържа само две съставки: брашно и вода. Позволени са единствено допълнения като цвекло, спанак, моркови или домати за цвят и аромат.

Разгледайте я през опаковката - грапавостта и сламеният (не жълт) цвят на пастата показват високо качество и използването на „зърна“ при приготвянето й, тоест, висококачествено брашно от твърда пшеница. Тази паста попива по-добре всеки сос.

Първо: колкото по-голяма е тенджерата, толкова по-добре. Продуктите в никакъв случай не трябва да бъдат „натъпкани“. За да достигне пастата правилно състояние при варене, без да губи еластичност и форма, тя трябва да поеме достатъчно количество вода, затова изчислете така: на 100 грама продукт, 1 литър течност. Накратко: колкото повече вода, толкова по-добре!

Топ 3 на най-добрите рецепти със спагети

Второ: преди да пуснете макароните във вряща вода, не забравяйте да ги посолите обилно, за предпочитане с едра, морска сол - водата трябва да има вкус на море. Оптималното изчисление би било: 12 грама сол (около половин супена лъжица) на 1 литър вода.

Трето: измервайте времето. Класическият вариант за варене на паста е до състоянието „ал денте“ (al dente - „на зъб“): такава паста запазва всичките си полезни свойства. На опаковката обикновено е посочено времето за варене – доверете се на професионалистите.

Пастата се измива със студена вода само, ако приготвяте салата. В никакъв друг случай това не трябва да се прави: освен, че отмивате нишестето (а то „помага“ на пастата да поеме максимално соса), така излишно я охлаждате.

Има два начина за изваждане на пастата от водата. Първият е да я отцедите в гевгир. Не я оставяйте в гевгира дълго време! Не се страхувайте от водата, която не е отцедена - останалата течност с частици нишесте помага на пастата да поеме соса и прави консистенцията му идеална. Вторият начин е да извадите пастата от врящата вода с решетъчна лъжица и веднага да я прехвърлите директно в соса.

Спагети на тиган - по-вкусни са дори от онези в италианските ресторанти

Щом смесите пастата с готовия сос, не бързайте да разпределяте ястието в чинии. Необходимо е готовата паста да престои още минута-две и да поеме вкус и аромати от соса. През това време може да подреждате масата и да настържете пармезан (или кашкавал) за поръсване.

Намерете правилния сос!

Дългата паста (спагети, фетучини, телятели, лингвини) се съчетава прекрасно с гъсти, хомогенни сосове: доматен с босилек и чесън, кремообразен от няколко вида сирена, класическо песто и бешамел. Друг прост и вкусен вариант, подходящ за всякакъв вид паста без изключение: много зехтин, лют червен пипер, чесън и пармезан.

Пастата „голям формат“ (канелони, папардели, едрите черупки „орекиете“, кори за лазаня) е идеална за печене във фурната. Тук може да допълните пастата с каквото искате: сирене, зеленчуци, сос, месо или риба, билки или гъби.

Кухата паста (както дълги макерончини, така и къси пене и черупки) в Италия е прието да се сервира с различни видове яхнии - кайма с доматен сос, задушени в зехтин зеленчуци, диви гъби със сметана и овче сирене.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com