Какво да правим, ако пандемията ни е лишила от сън?

5209
Какво да правим, ако пандемията ни е лишила от сън?
Снимка: iStock/Guliver

Несигурността и нестабилността на ситуацията в света и страховете, породени от това, безкрайното очакване на новини и обсъждането на ваксини и мерки, които трябва да бъдат въведени, всичко това неминуемо води до повишаване на тревожността, а оттам и безпокойство. Възникват проблеми със съня: безсъние, кошмари, апнея, мускулни крампи.

Сънят е важен както за тялото, така и за психиката. Когато не спим достатъчно, това се отразява на когнитивните ни функции, води до влошаване на депресията и се отразява негативно на цялата имунна система. А това, че заспивате спокойно и не се събуждате посред нощ, не означава, че нямате проблеми със съня: ако сутрин усетите напрежение в мускулите на челюстите, имате главоболие, спазми в мускулите на лицето или зъбите, които стават особено чувствителни, скърцате със зъби на сън това също е нарушение.

Масивните нарушения на съня са пряко свързани със стреса и травмата, която много от нас са претърпели заради пандемията (дори се появи отделен термин – коронасомния). Тялото ни реагира на опасната ситуация, като преминава в режим на оцеляване „борба или бягство“ и не е толкова лесно да го изключим. В резултат на това тялото просто няма шанс да си почине правилно.

Как да се борим с безсънието и недоспиването. Съветите на сомнолози

Заради недостиг на сън могат да възникнат проблеми с вниманието и усвояването на информация, а също с краткосрочната памет, обясняват с...

Какво може да направим?

Единственият доказан и ефективен начин за справяне с безсънието и другите проблеми, е чрез добра хигиена на съня, което означава да изградите по-здравословни навици за сън и да създадете правилната атмосфера в спалнята си:

1. Намалете използването на смартфон преди лягане

Препоръчва се да отложите всякакви електронни джаджи поне половин час преди лягане и със сигурност да се откажете от навика да превъртате екрана в социалните мрежи.

2. Помогнете на тялото си да се отпусне

Хонконг: Автобуси „за никъде“ приспиват страдащите от безсъние

Хонконгска пътническа компания предлага от този месец нестандартна услуга за хора, страдащи от безсъние. Това е първият подобен автобус...

Вземете топла вана или душ, изпийте релаксиращ чай или направете дихателна практика.

3. Включете ума си

Този метод е особено подходящ за тези, които обикновено преминават през най-мрачните мисли по-време на пандемия през нощта. Намерете нещо, което да правите, за да се разсеете. Важно е, да не ви е скучно. Например, можете да слушате приятни звуци, полезни лекции или разкази, докато заспите.

4. Станете от леглото

Звучи контра интуитивно, но ако се мятате и се въртите от едната страна на другата и не можете да заспите по никакъв начин, по-добре е да станете за известно време. Леглото трябва да се асоциира с място за почивка, сън и почивка, а не да усещате безпокойство.

Учени обявиха смъртоносно последствие от безсънието

Изследователи от Великобритания, Нидерландия и Швеция са установили, че безсънието може да бъде рисков фактор за разкъсване на аневризм...

5. Потърсете помощ

Горните мерки могат да бъдат достатъчни за повечето, но ако проблемите със съня ви притесняват, тогава най-вероятно е време да потърсите помощ от специалист - терапевт или психолог.

Основното нещо, с което трябва да се борите, е тревожността: някои са загубили приятели и семейство заради коронавируса, други са загубили работата си и почти всички са загубили усещането за твърда почва под краката си. Всички тези чувства ни завладяват особено остро през нощта, което е съвсем разбираемо.

Времената изискват не само да се мобилизираме и да решаваме проблемите, пред които сме изправени, но и да се адаптираме към променящите се обстоятелства, да станем по-грижовни към себе си.

Ще трябва време и търпение, но рано или късно ще се научите да успокоявате тялото и ума си, а сънят определено ще се върне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com