Какво се случва с тялото, когато отслабваме

8147
Какво се случва с тялото, когато отслабваме
Снимка: iStock/Guliver

Нашият организъм е създаден да съхранява и натрупва енергийни резерви в тялото. „Нищо не можем да направим по въпроса. Желанието за ядене е нещо, с което ние, хората, се раждаме, то е вродено“, казва експертът по затлъстяване Йенс Аберле от Хамбург.

В западния свят това естествено желание се среща с прекомерно предлагане на храна и в същото време среда, която приканва към малко упражнения. „Така че не е изненадващо, че хората с наднормено тегло стават все повече и повече“, казва Аберле, който е президент на Германското дружество за затлъстяване. Освен това има идеали за красота, които ни влияят, като се предлагат на пазара по целенасочен и активен начин.

Така че отслабването е проект: Ако искате да отслабнете, трябва да сте добре информирани и да планирате. Ето някои важни неща за това.

1. Какво се случва в тялото, когато отслабнете?

Всяко тяло има свой собствен метаболизъм. Той е отговорен за доставянето на енергията там, където имаме нужда от нея. Ако искаме да отслабнем, изводът е, че трябва да осигурим отрицателен енергиен баланс в тялото. Това означава, че приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме. В резултат на това тялото разгражда маса – под формата на мазнини, мускули и телесна вода.

Диета: Ако искате да тежите по-малко, трябва да промените диетата си. „Трябва да изберете диета, която е балансирана и съдържа основни хранителни вещества, като достатъчно протеини“, казва експертът по хранене Алин Емануел от Саарбрюкен.

Важно е да се установят добри хранителни навици. „Не работи, ако опитвам различна диета на всеки четири седмици“, казва Алин Емануел.

Упражнение: За да насочим загубата на тегло в здравословна посока, трябва да тренираме достатъчно в ежедневието. Всичко помага, от ходене до силови тренировки. Защото спортът задвижва метаболизма – в най-добрия случай за постоянно.

Допускате ТЕЗИ грешки и не отслабвате въпреки здравословния режим

Отслабването не е никак лесно, изискват се воля и търпение, както и научаване на основните правила на здравословното хранене. Много хор...

2. Колко килограма трябва да губите на месец?

Половин килограм на седмица или един до два килограма на месец отговарят на здравословно отслабване. Експертите са съгласни с това.

„Това е скорост, с която тялото може също да компенсира тази загуба след това, като адаптира другите си механизми“, казва Абърле.

Какво да направите, ако искате да отслабнете с 10 килограма?

„Всеки, който иска да свали общо десет килограма, е добре да се посъветва да вземе около шест месеца до девет месеца“, казва Алин Емануел. В началото, дори при бавни темпове, успехът е очевиден бързо. След около два месеца теглото след това застоява. Това е една от най-трудните фази. „Просто трябва да продължите и да се мотивирате отново“, казва Емануел. След определено време теглото бавно намалява. Германското дружество по хранене също препоръчва дългосрочна загуба на тегло. Комбинацията от тези два фактора работи най-добре:

С тези 4 зеленчука лесно ще се отървете от мазнините по корема

Зеленчуците са много богати на витамини и минерали, както вече добре знаем и са едни от най-важните компоненти в диетата ни. Кръстоцвет...

Постоянна промяна в диетата, която е здравословна

Достатъчно ежедневно упражнение, около 30 до 60 минути.

Това означава, че ако подходим към проекта по здравословен начин, това повишава нашето благосъстояние, укрепва тялото и психиката.

3. Как можете да отслабнете бързо – и дали е устойчиво?

Ясно е: Отслабваме бързо чрез силно намаляване на енергията и много упражнения. Това обаче не е предназначено за дългосрочен план.

5 трика, които ще ви помогнат да отслабнете без усилие

Отслабването почти винаги е свързано със сериозни ограничения на хранителните навици и активни упражнения във фитнеса. Не всеки човек ...

Защото ако приемем целта твърде спортно и се справим без твърде много калории, може да се получи йо-йо ефектът. „Това силно намаляване на теглото се случва, например, дори ако останете под 1000 калории на ден“, казва Емануел, който ръководи отдела по хранене в Германския университет за превенция и здравен мениджмънт.

„Има много хора, които постоянно са на диета. Четири, пет или шест пъти годишно. В дългосрочен план това може да доведе до натрупване на телесни мазнини“, казва Емануел. Точно обратното на това, което искаме да постигнем.

Какво стои зад йо-йо ефекта:

Ако настъпи масивно намаляване на калориите - т.е. отслабваме бързо и много - тялото започва да алармира. Според специалисти ограничението за това е около 1000 калории на ден. Ако е по-малко от 1000 калории, превключвателят се превключва. Преди тялото да разгради много мазнини, първо отделя много вода. Килограмите се търкалят на кантара - но за кратко. Тъй като загубената течност след това се поема отново възможно най-бързо. Тоест, малко след бърза диета теглото се връща нагоре.

„Имаме определени резерви в тялото, които траят няколко дни. Когато се изразходват, тялото започва да скача в авариен режим“, обяснява Емануел. То просто изключва всички необходими функции. Основната метаболитна скорост е по-ниска, метаболизмът е по-неактивен. Това продължава, докато не получи сигнал, че отново се доставят достатъчно калории. Според научните изследвания, краткосрочните диети нямат дълготраен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мини до макси: Какво можете да се каже за една жена по дължината на полата й?

Тези храни не трябва да се ядат на празен стомах

10 храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате косопад

Виц на деня: Аз не мога

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com