Какво ще стане, ако изядете мухлясала храна ?

4435
Какво ще стане, ако изядете мухлясала храна ?
Снимка: iStock

На повечето хора им се е случвало да си вземат филийка хляб и по някое време да установят, че има мухъл по нея. И докато някои биха се притеснили, други смятат, че малко количество мухъл не е вреден. Истината е, че когато количеството е малко, наистина организмът успява да се справи с него и той не вреди.

Плесента по храната е нещо обичайно, особено когато тя е стара или пък не се съхранява правилно. Най-често хлябът е храната у дома, която мухлясва. Понякога мухълът обхваща голяма част от него, а друг път е на отделни части, които могат да се премахнат и да се изяде останалата част. Разбира се, мухълът може да се появя и по други хранителни продукти.

Убива хиляди хора годишно: Защо мухълът в дома е опасен и как да се отървете от него?

Ако консумирате храна, по която има малко количество мухъл и той попадне в организма ви, то храносмилателната система ще се погрижи да не нанесе вреди. Ако не сте от хората, които имат алергия към мухъл, то стомашната киселина заедно с имунната система ще ви защитят от заболявания. Ако обаче получите позиви за повръщане, то по-скоро не са заради самия мухъл, а заради мисълта какво сте погълнали и отвращението, което сте изпитали към случилото се.

Въпреки че няма да има сериозни последствия за организма, това не означава, че не трябва да внимавате какво ядете и доброволно да поглъщате мухъл. Плесента не е напълно безопасна, когато е в по-голямо количество и може да навреди на организма. Затова, ако забележите мухъл по храната си, не бива да се чудите дали да я задържите, или не, съветваме ви да я изхвърлите с чиста съвест. Разбира се, другият път е добре да следите храната си и да не се стига до там, че тя да мухлясва и да трябва да бъде изхвърлена.

Както вече споменахме, понякога мухълът е на отделни части на храната и съответно хората го премахват и си изяждат незасегната част. Това обаче невинаги е добра идея. Но няма проблем да приложите този метод при твърдите сирена, както и при някои плодове и зеленчуци, които са с ниско съдържание на влага. Уверете се, че не са омекнали, след което премахнете мухъла, като оставите около 2.5см. разстояние от вътрешността. Бъдете внимателни и не докосвайте плесента с ножа, за да не се получи повторно замърсяване.

Какви заболявания причиняват плесените?

Ако обаче забележите, че сирената, плодовете и зеленчуците са омекнали, по-добре не рискувайте и ги изхвърлете, колкото и да не ви се иска. Рискът за вашето здраве не е никак малък и не си заслужава да го поемате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com