Киселото зеле е безценно за едни, но за други е противопоказано

8257
Киселото зеле е безценно за едни, но за други е противопоказано
Снимка: iStock

Есента е време за есенни приготовления: домакините приготвят куп неща - от завивки до кисело зеле. И това е не само вкусна закуска за празничната трапеза, но и много здравословно допълнение към ежедневната ви диета. Много експерти са съгласни, че киселото зеле е просто уникален продукт.

Ползи от киселото зеле

Киселото зеле е богато на микроелементи, витамини, особено витамин С. В древността е спасявало хората от скорбут и други стомашни заболявания. Полезно е за червата, помага за изхвърлянето на токсините.

Още: С тази рецепта киселото зеле е готово за 4 дни

За разлика от друг есенен специалитет - киселите краставици, които съдържат много сол - над 2,5 г сол при дневна нужда от 2 г, киселото зеле е рекордьор по съдържание на витамини и микроелементи в него. Това са витамините К1 и В4, В6, В9, Е, желязо, мед, калций, фосфор, цинк, тиамин, натрий, магнезий, които подобряват работата на кръвоносните съдове, сърцето и други органи.

Също така, благодарение на високото съдържание на витамин С, продуктът не само е възможно, но и трябва да се консумира по време на разпространението на вируси на грип и настинка, тъй като помага за укрепване на имунната система и борбата с инфекциите, твърдят експертите.

В допълнение, витамин С, съдържащ се в киселото зеле, участва в профилактиката на заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата система и репродуктивния тракт, както и в борбата срещу атеросклерозата.

Препоръчително е да пиете сок от кисело зеле при големи мозъчни натоварвания и стрес. Механизмът тук е прост: подобряването на чревния микробиом насърчава производството на „хормона на щастието“ - серотонин - и в резултат на това има благоприятен ефект върху настроението.

Още: По колко кисело зеле може да се яде на ден - всеки трябва да знае

Освен всичко друго, киселото зеле има още едно „оръжие“ в борбата срещу заболяванията - то е ферментирал продукт, който съдържа много пробиотици, за които е известно, че помагат за подобряване на чревната функция, както и за премахване на токсините от тялото и го предпазват от навлизането на нови: Естествени пробиотици

Минимизирането на консумацията на кисело зеле е необходимо за хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система, като язва, колит и гастрит, тъй като съдържа продукти на ферментация, които могат да повлияят негативно на състоянието на стомаха по време на обостряне на заболяването. Също така, поради известното съдържание на сол в зелето, хората, които имат проблеми с бъбреците или панкреаса, не трябва да „залагат“ на него.

Що се отнася до метеоризма, който може да бъде причинен от консумацията на кисело зеле, за да се предотврати това неприятно явление, към продукта се добавя малко количество кимион или звездовиден анасон. Като цяло, поради концентрацията на хранителни вещества и пробиотици, киселото зеле е добро за балансиране на стомашно-чревния тракт и предотвратяване на диария. И накрая, киселото зеле е диетичен продукт, тъй като 100 g зеленчук съдържа само 23 kcal.

Източник: BBC

Още: Сложете киселото зеле в бидона през тези дни от ноември, за да е хрупкаво и сочно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много силна молитва за 24 май

Стихотворение за 24 май

Любовен съвет за всяка зодия за 24 май 2024

Таро хороскоп за 24 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Знаци от Вселена, че скоро ще се случи чудо в живота ви

Край на самотата: 5 кристални камъка, с които ще намерите сродната си душа

4 съдбовни знака, че трябва да бъдете заедно

3 груби грешки при първа помощ на вашия домашен любимец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Много силна молитва за 24 май
Много силна молитва за 24 май

Свети равноапостолни Кириле и Методие, уверени във вашето всемогъщо застъпничество за единоверните и еднокръвни братя и сестри, ние прекланяме...